Pâinea este alimentul de bază al românilor, însă produsele de patiserie vin tare din urmă. Statisticile arată că un român consumă în medie peste jumătate de kilogram de produse de panificaţie şi patiserie în fiecare zi! Mult prea mult, spun nutriţioniştii.

 Consumul zilnic de pateuri, merdenele sau ştrudele se vede mai întâi asupra siluetei. Explicaţia?

„Produsele de patiserie conţin în foietajul respectiv făină, ulei, conţin produşi care ajută la creşterea aluatului, de asemenea pot să conţină ou. Coacerea acestor produse duce la îmbibarea făinei cu grăsime şi concentrarea acesteia foarte mult în produs”, explică dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Ceea ce înseamnă o cantitate foarte mare de grăsimi într-o cantitate foarte mică de foietaj. Însă produsele de patiserie nu conţin doar lipide de proastă calitate.

„Foietajele de acest fel nu sunt numai făină, ulei, ci au adaos: brânză, ciocolată, dulceaţă, care fiecare vine cu un surplus energetic caloric, mai vine şi cu un glucid şi amestecul de glucide lipide coapte devine o bombă calorică nenecesară organismului, greu de metabolizat, greu de procesat de către organism”, adaugă medicul.

„Produsele de patiserie le putem aşeza alături de chipsuri, ca şi produse care conţin foarte multe grăsimi, ba mai mult, trebuie să ne gândim că produsele de patiserie conţin şi acizi graşi de tip trans, care au un rol extrem de important în apariţia procesului de ateroscleroză”, spune dr. Gabriela Radulian, şeful secţiei Institutului de Diabet şi Nutriţie N. Paulescu.

De aceea, medicii recomandă ca gustări alimentele uşoare, mai ales în cazul copiilor.

„Prin optimizarea stilului de viaţă înţelegem pe de-o parte o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional, în care să existe 4-5 porţii de legume şi respectiv fructe zilnic. În care să existe lapte şi produse lactate. În care să existe şi carne şi derivate din carne, dar cu reducerea aportului de zahar, de grăsimi saturate, de sare şi totodată un aport corespunzător de fibre, aport de fibre care poate fi realizat şi prin consumul de produse de tip cereale integrale”, recomandă dr. Gabriela Radulian.

Medicii avertizează că un consum zilnic de produse de patiserie şi panificaţie nu duce doar la îngrăşare şi ateroscleroza, ci şi la probleme digestive.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro