Norme Coca 2023 - 2024

Un bărbat de 51 de ani a fost spitalizat la Ploieşti, fiind suspect de infestare cu virusul Ebola. Bărbatul se întorsese recent din Nigeria, una dintre cele patru ţări africane în care, până acum, au murit aproape 1.000 de oameni în cea mai gravă epidemie Ebola din istorie, izbucnită în martie.


 

 

ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ

UPDATE 14.05 Bărbatul va fi transferat la Spitalul Matei Balş din Bucureşti. În prezent, el se află internat la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti.

***

Cum recunoaştem virusul Ebola 

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Cea mai mare epidemie de Ebola din istorie

Ministerul Sănătăţii se pregătea pentru un eventual caz de infestare

Ministerul Sănătăţii anunţa vineri că probabiliatea infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, în ciuda agresivităţii acestuia.

„E cea mai gravă epidemie de până acum, raportându-ne la numărul de cazuri. Partea bună este că de când a apărut, virusul n-a părăsit continentul african. Tratamentul, însă, este de susţinere. Virusul este foarte periculos, dar sunt slabe şanse ca el să apară în Europa. Cu toate acestea, am luat măsurile necesare la nivelul MS”, au declarat surse din Ministerul Sănătăţii.

Tot vineri a avut loc o audioconferinţă la care au participat experţi ai Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, dar şi ai Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precum şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de Raed Arafat. Întâlnirea a fost coordonată de OMS şi Centrul pentru Securitate în Sănătate de la nivelul Comisiei Europene.

Spre exemplu, în România, Institutul Matei Balş va fi cel care ar putea trata orice potenţial caz, au stabilit autorităţile. De asemenea, doctorul Victor Olsavszky a precizat că au fost deja stabilit traseul de urmat în condiţiile în care vreun astfel de caz ar ajunge la unităţile de primi urgenţe din spitale.

La 6 august, numărul celor care muriseră din cauza infestării cu Ebola era de 961, a anunţat vineri seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Totodată, OMS a actualizat şi numărul total de cazuri, anunţând alte 68 de infestări noi. Astfel, numărul total al celor care au contractat virusul în actuala epidemie, izbucnită în martie, a urcat la 1.779.

„Este cea mai mare şi mai constantă epidemie Ebola din istorie. Epidemiile precedente au izbucnit şi au rămas în sate izolate, cu populaţii relativ scăzute. Acum, această epidemie a cuprins mari zone urbane, ceea ce o face mult mai greu de controlat. Aşa că se extinde inclusiv în ţări vecine - Nigeria, Sierra Leone, Guinea - din focar, Liberia, şi există temeri că se va răspândi şi în alte ţări”, a explicat doctorul William Schaffner, expert în sănătate publică din cadrul Vanderbilt Medical Center, pentru „The Wall Street Journal”.

 

„Realistic vorbind, singurul tratament este îngrijirea intensivă, care poate salva vieţile a jumătate dintre cei infestaţi, chiar şi mai mult. Tratamentul direct, vaccinurile, sunt deocamdată toate în stare de prototip, iar dezvoltarea lor va mai dura”, a adăugat Schaffner.

 

Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Lui i s-a adăugat şi preşedintele Nigeriei, însă, în ciuda instituirii stării de urgenţă, nu se înregistrează progrese în încercările de a stopa epidemia. Sistemele publice ale acestor ţări africane sărace nu pot face faţă avansului galopant al epidemiei. Actuala epidemia Ebola este considerată cea mai gravă de până acum. Din 1976, de când s-a înregistrat prima epidemie, virusul s-a dezvoltat şi au apărut noi tulpini.

 

În plus, numărul ridicat de străini care lucrează ca misionari sau voluntari în aceste ţări africane - Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria - creşte dramatic riscul de a duce virusul peste hotare. Deja, doi americani - un doctor şi o asistentă - care contractaseră virusul lucrând cu bolnavii au fost duşi în SUA, în timp ce un preot misionar spaniol a fost dus joi la Madrid. În New York există un potenţial pacient infestat, ţinut încă în carantină, în timp ce în Arabia Saudită, la Jebbah, un bărbat a murit în spital, fiind suspect de Ebola. Atât americanul, cât şi sauditul se întorseseră recent din călătorii în vestul Africii.

 

În momentul de faţă, cercetătorii recunosc cinci tulpini Ebola: virusul Zair (ZEBOV), virusul Sudan (SEBOV), virusul Reston (REBOV), virusul Coasta de Fildeş (CIEBOV) şi virusul Bundibugyo (BDBV). Dintre acestea, doar ZEBOV, SEBOV şi BDBV au făcut victime umane, celelalte răspândindu-se între animale.

 

Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este „fără precent”. Pentru prima dată, epidemia face ravagii în oraşe mari, chiar capitale, din Guinea, Sierra Leone şi Liberia.

 

„Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, a declarat Piot într-un interviu acordat CNN.

 

Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict. Această epidemie se diferenţiază însă prin faptul că a devenit una internaţională foarte rapid - deja, s-au înregistrat cazuri de infestare în patru ţări.

 

INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat.
Cel mai des, epidemiile au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale.
Deşi nu există un antidot pentru virus, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat.
SIMPTOME
Principalul simptom este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge.
Oamenii pot transmite virusul cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare.
Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.
TRATAMENT
Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni.
Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi.
PREVENIRE
Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia.
ISTORICUL EPIDEMIILOR
An: 1976
Focar: Zair (Congo)
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 318
Număr morţi: 280
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 88%
Boala se răspândea prin contactul direct, iar epidemia a fost favorizată de refolosirea acelor şi a siringilor în spitale. Este prima dată când se recunoaşte virusul Ebola.
An: 1976
Focar: Sudan
Tulpină: SEBOV
Număr infestaţi: 284
Număr morţi: 151
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%
Epidemia se dezvoltă în spitale. Mulţi doctori şi asistene au fost infestaţi.
An: 1979
Focar: Sudan
Tulpină: SEBOV
Număr infestaţi: 34
Număr morţi: 22
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 65%
Epidemia reizbucneşte în acelaşi focar precum cea din 1976.
An: 1994
Focar: Gabon
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 52
Număr morţi: 31
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 60%
Epidemia are loc în taberele miniere din pădurea tropicală. Iniţial, este confundată cu febra galbenă, abia în 1995 se stabileşte că, de fapt, a fost vorba de o epidemie Ebola.
An: 1995
Focar: Zair (Congo)
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 315
Număr morţi: 250
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 79%
Epidemia a pornit de la un bărbat care lucra în pădure. Boala este transmisă în special între membrii familiilor şi în spitale.
An: 1996
Focar: Gabon
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 37
Număr morţi: 21
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 57%
Mai mulţi oameni au mâncat un cimpanzeu pe care-l găsiseră mort, în pădure. 19 persoane, cele care tranşaseră animalul, s-au îmbolnăvit. Celelalte cazuri de infestare s-au produs la rudele acestora.
An: 1996-1997
Focar: Gabon
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 60
Număr morţi: 45
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%
Epidemia ar fi pornit tot de la un cimpanzeu găsit mort, în pădure, de un vânător.
An: 2000-2001
Focar: Uganda
Tulpină: SEBOV
Număr infestaţi: 425
Număr morţi: 224
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%
Principalele feluri în care oamenii se infestau erau participarea la înmormântările celor răpuşi de Ebola, contagiunea între membrii familiei sau tratarea pacienţilor - încă o dată, mulţi doctori şi asistente contractează virusul.
An: 2001-2002
Focar: Gabon
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 65
Număr morţi: 53
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 82%
Epidemia se desfăşoară chiar la graniţa dintre Congo şi Gabon.
An: 2001-2002
Focar: Congo
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 57
Număr morţi: 43
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%
An: 2002-2003
Focar: Congo
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 143
Număr morţi: 128
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 90%
An: 2003
Focar: ZEBOV
Tulpină: Congo
Număr infestaţi: 35
Număr morţi: 29
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 83%
An: 2004
Focar: Sudan
Tulpină: SEBOV
Număr infestaţi: 17
Număr morţi: 4
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 41%
Epidemia Ebola izbucneşte în acelaşi timp cu o epidemie de pojar în aceeaşi zonă.
An: 2007
Focar: Congo
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 264
Număr morţi: 187
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%
An: 2007-2008
Focar: Uganda
Tulpină: BDBV
Număr infestaţi: 149
Număr morţi: 37
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 25%
Este prima dată când se raportează o nouă tulpină.
An: 2008-2009
Focar: Congo
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 32
Număr morţi: 14
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 45%
An: 2012
Focar: Uganda
Tulpină: SEBOV
Număr infestaţi: 24
Număr morţi: 17
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%
An: 2012
Focar: Congo
Tulpină: BDBV
Număr infestaţi: 77
Număr morţi: 36
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 47%
An: 2014
Focar: Liberia, cu cazuri în Guinea, Sierra Leone, Nigeria
Tulpină: ZEBOV
Număr infestaţi: 1711
Număr morţi: 932
Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 54%
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”.
Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia.
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro