Norme Coca 2023 - 2024

Un test medical care durează şase minute, pus la punct de cercetătorii britanici, permite, în premieră, diagnosticarea în faze precoce a bolii Parkinson, care în prezent este detectată abia după instalarea simptomelor, informează dailymail.co.uk.

Cu ajutorul noului test, bazat pe monitorizarea conexiunilor neuronale într-o zonă concentrată din centrul creierului, prin intermediul investigaţiei prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), cercetătorii de la Universitatea Oxford au diagnosticat precoce boala Parkinson, cu o acurateţe de 85%.

Chiar şi în stadii premature, pacienţii bolnavi de Parkinson prezentau conexiuni mult mai slabe la nivelul ganglionilor bazali ai creierului, care sunt asociaţi cu controlul activităţilor motorii. Oamenii de ştiinţă au descoperit conexiunile neuronale slabe examinând 180 de fotografii ale regiunii cerebrale unde se formează boala Parkinson.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că testul avea o probabilitate extrem de redusă de a diagnostica greşit persoanele sănătoase ca fiind afectate de Parkinson şi că acesta poate fi efectuat în jurul vârstei de 50 de ani, când boala începe de obicei să se instaleze.

"În acest moment, nu avem cum să prezicem cine este expus riscului de Parkinson, în cea mai mare parte dintre cazuri. Suntem extrem de mulţumiţi că această tehnică RMN s-ar putea dovedi un marker pozitiv pentru simptomele precoce de Parkinson. Rezultatele sunt foarte promiţătoare", a declarat coordonatoarea studiului, Clare Mackay, psihiatru la Universitatea Oxford.

În prezent, nu există un tratament şi nici terapii care să oprească evoluţia bolii Parkinson. Însă medicii consideră că deteriorarea progresivă a neuronilor produsă de Parkinson începe cu mult timp înainte de apariţia propriu-zisă a simptomelor.

"Încă suntem la cel puţin zece ani distanţă de acea descoperire magică, în urma căreia vom fi în stare să încetinim evoluţia bolii Parkinson. Dar, pentru a ajunge în acest punct, avem nevoie de un mijloc pentru a detecta boala într-un stadiu precoce. Cele două lucruri merg mână în mână", a precizat Clare Mackay.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro