Uniunea Națională a Studenților din România sprijină pe deplin poziția și demersul Alianței Medicilor și salută eforturile de a obține un sistem de sănătate reformat și performant ! În opinia noastră, a studenților, creșterea salariilor cadrelor medicale ar fi doar un prim pas spre modernizare, dintr-o serie de mulți pași anevoioși.

În urma deciziei recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cadrele medicale nu mai pot fi recompensate de către pacienți, în urma prestării serviciilor medicale. O inițiativă legislativă prevede faptul că medicii pot fi recompensați de către pacienți doar dacă acele 'contribuții suplimentare' îndeplinesc trei condiții, cumulativ: să nu fie condiționate de către medic și asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical și să fie declarate în așa fel încât ele să poată fi impozitate. Practic, într-un fel, plicul se legalizează, însă sub anumite condiții, lucru care Alianței Medicilor nu îi pare deloc un pas bun spre dezvoltare, ci dimpotrivă.

Da, nivelul salarial actual al medicilor este complet inacceptabil pentru profesioniști care trec prin ani mulți de școală și specializare, nevoiți să muncească deseori în condiții nefavorabile și care au responsabilitatea imensă de a salva vieți omenești zi de zi.

'În plus, pacienților deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienți să plătească de două ori pentru aceleași servicii medicale. Ca medici dorim să ne petrecem timpul cu pacienții vorbind despre ce soluții și tratamente există la problemele lor, nu să facem negocieri financiare. Dacă o astfel de lege aberantă trece, înseamnă că vom avea în spitale un 'Ghid de bună practică cum să dai și să primești mită legal'. Bani există în sistemul de sănătate, însă sunt administrați deficitar de oameni numiți politic cărora nu le pasă nici de medici și nici de soarta pacienților.' susține Alianța Medicilor.

Așadar, UNSR sugerează Guvernului României și decidenților ca, în loc de a găsi modalități prin care pacienții să-și recompenseze medicii, să se încerce a-i recompensa statul, aducându-le salariile la nivelul celor din Europa. 'Plicul' nu are ce căuta într-un sistem modern, iar legalizarea acestuia nu face decât să pună atât medicul, cât și pacientul, într-o situație degradantă și în niciun caz nu duce la modernizarea acestui sistem.

Dar alocarea de fonduri suplimentare către bugetul Sănătății și o bună și clară administrare a acestora ar putea fi un prim pas spre modernizare și performanță. Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să acționeze înainte ca situația să progreseze cu consecințe negative deosebit de periculoase, precum demisii în bloc cu imposibilitatea asigurării serviciilor medicale pentru cetățeni.

Sistemul de sănătate românesc este bolnav, se confruntă cu o serie de probleme debilitante care, dacă vor rămâne nerezolvate, vor da naștere unei crize fără precedent. Finanțarea deficitară, capitol la care România se afla pe ultimul loc în UE, face ca exodul medicilor să fie unul pronunțat și, cel puțin în prezent, ireversibil. Conform sondajelor, o majoritate covârșitoare a tinerilor medici sunt dispuși să emigreze în țările din Occident unde condițiile, inclusiv cele salariale, sunt net superioare. Peste 7600 de medici au părăsit țara doar în ultimii 3 ani, în condițiile în care doar aproximativ jumătate din cele 26000 de posturi medicale la nivel național sunt ocupate.

În ritmul acesta, fără schimbările salariale propuse, multe dintre valorile noastre vor continua să emigreze iar, cei rămași vor refuza să își exercite profesia în sistemul public de Sănătate, punând și mai mare presiune pe un sistem bolnav. Rezultatele ar putea fi dezastruoase, incluzând imposibilitatea asigurării serviciilor medicale de bază în multe din unitățile din țară. Problema salarizării medicilor, prin consecințele ei, devine, deci, o problemă de siguranță națională, una care trebuie adresată urgent, prin dublarea nivelului actual !

Radu Pătrașcu, membru UNSR în departamentul de sănătate — a studiat medicina în Statele Unite ale Americii la Universitatea Yale, dar s-a întors în România, la Universitatea de Medicină și Farmacie' Victor Babeș' din Timișoara, în prezent ocupându-se de cercetare, ne-a declarat: 'Ca student la Medicină și cercetător, sunt pe deplin alături de medici în efortul lor de a obține un sistem de sănătate reformat și civilizat. Salut solidaritatea acestora și chem toți studenții români din țară și din străinătate să sprijine aceste demersuri ! Sănătatea este un domeniu de maximă importanță iar problemele grave cu care se confruntă sunt, de altfel, probleme de siguranță națională, în special în contextul geopolitic actual turbulent. O țară în care pacienții suferă din pricina lipsei de dotări și medicamente, o țară cu medici care nu își pot exercita meseria decât în condiții foarte dificile, o țară care pierde an de an din ce în ce mai mulți tineri medici și cercetători de mare potențial este o țară care nu poate progresa, una ce se îndreaptă spre un viitor întunecat pentru pacienți, în primul rând. Consider, deci, că dublarea salariilor medicilor este un prim pas absolut necesar în scopul reformei sanitare absolut necesare !'

'În calitate de student reprezentant al studenților din Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, consider că o reformă în domeniul sănătății este absolut necesară deoarece noi ca și viitori medici nu dorim ca sistemul medical să devină condiționat prin implementarea unei legi ce încurajează șpaga. Ne dorim ca sistemul sanitar să devină unul performant, reformat ceea ce va însemna o mai bună gestionare a fondurilor alocate sănătății. Astfel, studenții nu vor mai fi condiționați de împrejurări să plece din țara după finalizarea studiilor. Susțin demersurile făcute de către Alianța Medicilor și sper ca parlamentarii să țină cont de părerea noastră, a studenților.' a declarat Vitalie Rusu, vicepreședinte UNSR.

'Din păcate, deseori, ne-am găsit noi (sau cei dragi) în situația de a avea nevoie de sistemul de sănătate, de un medic, de un spital. Și este posibil să nu ne fi plăcut ceea ce am întâlnit și felul în care am fost tratați. Dar a salva o viață nu e un lucru simplu și necesită, pe lângă pricepere și concentrare din partea medicului, și dotări și ustensile potrivite. De multe ori, medicii nu le au pe acestea și, totuși, nu renunță și găsesc soluții temporare. Susțin demersul Alianței Medicilor și consider că ar trebui regândit cu totul sistemul de sănătate. Noi, studenții, putem ajuta ! Este nevoie, însă, și de deschidere și voință din partea decidenților', a declarat Nicolae Tunsoiu, președinte UNSR.

Alianța Medicilor vă invită să vă alăturați și voi demersului lor și să discutați mai multe pe aceste teme. 'Toți cei care sunt împotriva legalizării mitei date la medic și doresc modernizarea sistemului de sănătate din România pentru a scăpa de această practică neavenită, ni se pot alătura dând

Like paginii https://www.facebook.com/AliantaMedicilor

Cei care doresc să discute pe aceste teme o pot face pe grupul: https://www.facebook.com/groups/1667018620201805'

Alianta Medicilor

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro