Pacientii cu HIV sunt afectati în mai multe judete de întreruperea tratamentului din Programul National HIV/ SIDA, din motive legate "de subfinantarea programului sau management defectuos", au sustinut marti reprezentantii UNOPA si cei ai ADV România într-un comunicat remis presei.

"Indiferent de motivul disfunctionalitătilor programului, beneficiarii ADV România si UNOPA sunt afectati de posibilă rezistentă la tratament si deprecierea stării de sănătate, nesiguranta zilei de mâine, umilinta de a sta la poarta spitalului zile întregi pentru tratament. În repetate rânduri, am sesizat Ministerului Sănătătii aceste probleme, fără ca ele să fie rezolvate; mai mult chiar, exista o diferentă între motivatiile prezentate de cei de la Bucuresti fată de cele din teritoriu", se arată în comunicat.

În acest sens cele două organizatii au initiat o petitie care exprimă solicitările pacientilor cu HIV si care circulă în format electronic si fizic pe care au semnat-o deja peste 1.000 de persoane.

"12.000 de români cu HIV cer autoritătilor măsuri pentru salvarea lor si a celorlalti. Miile de români infectati cu HIV aflati în tratament ARV trăiesc fiecare zi a existentei lor cu nelinistea ca o nouă decizie privind achizitia medicamentelor, o altă tăiere la bugetul Programului National HIV/ SIDA, o altă filă de buget neajunsă la spital ar putea să îi lase fără medicamentele vitale, speranta la ziua de mâine. Anul 2014 a început dramatic din acest punct de vedere, mii de pacienti fiind pusi în situatia de a întrerupe tratamentul din cauza birocratiei si a lipsei fondurilor pentru tratament", se arată în petitie.

Potrivit sursei citate, pacientii cu HIV cer buna functionare a Programului National de Tratament  HIV/ SIDA prin: alocarea suplimentară de fonduri pentru functionarea programului pentru trimestrul 1 si 2 — deoarece în acest moment sumele alocate sunt insuficiente, eliminarea listelor de asteptare cu pacienti care au nevoie să intre în  tratament, iar spitalele nu le pot initia terapia din cauza medicamentelor insuficiente, evaluarea functionalitătii schemei de tratament la pacientii  care au avut întreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital.

Alte solicitări se referă la alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infectiei HIV astfel încât să se cunoască din date medicale starea fiecărui pacient, achizitia centralizată a tratamentului ARV la nivel national după modelul anterior anului 2008, când sistemul era functional, "eficient si mult mai putin birocratic".

"Noi, cei care stim ce înseamnă să trăiesti cu HIV, avertizăm de asemenea autoritătile romane, asupra actului iresponsabil de nealocare a fondurilor pentru prevenirea transmiterii infectiei cu HIV în comunitate. Considerăm că e de datoria noastră să luptăm pentru a nu apărea un al doilea val epidemic de infectie HIV. Am ajuns la limita răbdării, ducem greu povara fiecărei zile si nu am vrea să fim obligati să adoptăm altă cale decât cea a dialogului cu autoritătile române. În situatia în care nu se întreprinde nimic suntem dispusi să ne adresăm forurilor internationale si să iesim în stradă pentru a ne cere dreptul la viată", se mai afirmă în petitie.

AGERPRES/(AS—autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro