Cine vrea, este asteptat la laboratorul de analize. Situatia e foarte grava. Doua treimi dintre cei care au hepatita C nu stiu si o transmit mai departe.
Estimarile arata ca in Romania sunt aproximativ 700.000 de oameni infectati cu virusul hepatitic C. In realitate insa, numarul lor este de 4 ori mai mare. Cei mai multi afla tarziu ca duc boala pe picioare.
Petre, de pilda, a primit vestea ca un trasnet, acum 5 ani, si e unul dintre bolnavii care-si pune speranta intr-un nou tratament, fara interferon.
Kurtos Petre, pacient: "Chin, simplu spus, chin. Terapiile noi fara interferon, aia este salvarea si singura solutie viabila."
Virusul hepatitei C s-a extins in special din cauza drogurilor injectabile, a tatuajelor, a piercingurilor si a relatiilor intime neprotejate.
Boala se transmite insa la fel de usor prin transfuzii de sange si instrumentar medical nesterilizat corespunzator, cum poate fi cel din cabinetele medicale ori dentare.
In aceste conditii, singura sansa de a opri extinderea infectarilor e testarea. Institutul de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti a demarat un program in acest sens.
Anca Streinu Cercel: "30.000 de pacienti din Romania vor fi testati si screenati. Vorbim de virusul hepatitic C si trebuie sa mergem pe pacientii care sunt la risc. vor fi introdusi in registrul national de hepatite."
Romania, din pacate, este tara europeana cu cele mai multe cazuri de hepatita C la mia de locuitori.
Profesor Liana Gheorghe: "Romania ocupa o pozitie foarte speciala aici. Alaturi de Ucraina, dar mai presus de ea, avem cea mai mare rata de prevalenta."
Hepatita C este totusi o boala vindecabila, gratie unui nou tratament. Romania va trebui sa gaseasca bani de el. Desi costa aproape 50.000 de euro o singura cura, care dureaza trei luni, aceasta are o rata de succes de 95%. Primii pacienti care ar beneficia de aceste tratamente noi, in Romania, ar putea fi tratati abia de la jumatatea anului.