Norme Coca 2023 - 2024

Chirurgii români vor trata laparoscopic hernia inghinală, aceasta fiind o tehnică frecvent folosită în Europa, care permite pacientului, practic după trei zile de la intervenţia chirugicală, să îşi poată relua obişnuit activitatea, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Valentin Calu.

„Vorbim de o tehnică chirurgicală care prinde din ce în ce mai mult în Europa, este vorba de tratamentul laparoscopic al herniei inghinale. Această tehnică permite pacientului o recuperare foarte rapidă. Practic după trei zile de la intervenţia chirugicală îşi poate relua obişnuit activitatea”, a spus Calu, precizând că tehnica presupune mijloacele alternative de fixare a unei plase pe peretele abdominal al pacientului.

Medicul a mai menţionat un alt avantaj al acestei tehnici, şi anume că pacientul nu are „niciun pic de durere”.

„Faţă de metodele mai vechi de fixare care folosesc un fel de agrafe, acum se foloseşte un fel de lipici, pe româneşte, cu care plasa este lipită. În felul ăsta nu se produce nicio leziune asupra ţesuturilor şi nu există durere şi recuperarea pacientului este mai rapidă”, a mai declarat pentru MEDIAFAX doctorul Valentin Calu, la simpozionul „Tratamentul minim invaziv al herniilor inghinale”.

Tehnica aceasta modernă a mai fost folosită doar puţin în România, a mai spus Calu, exprimându-şi speranţa că va exista sprijin din partea caselor de asigurări pentru a fi folosită pe scară mai largă sau poate un program naţional pentru proteze textile.

„Este o apariţie mai nouă, dar pe de altă parte la nivel european există ghiduri de bună practică. Aceste ghiduri recomandă ca la pacienţii tineri şi activi, care trebuie să-şi reia rapid activitatea şi să intre în câmpul muncii, să se pună plase pe cale laparoscopică şi pe cât posibil să se elimine orice factor care le poate da un disconfort postoperator”, a explicat medicul.

El a mai arătat că medicii sunt împărţiţi, unii în favoarea intervenţiilor deschise, alţii pentru intervenţiile laparoscopice.

„Deja în România devine o preferinţă a pacientului. Pacienţii în ziua de astăzi sunt foarte informaţi, se uită pe internet, se uită pe agenţiile de ştiri, se uită la televizor, citesc diverse forumuri şi din ţară şi din afară, ei vin şi solicită să fie operaţi laparoscopic. Vă pot spune o opinie personală. În primul rând, este necesară dezvoltarea acestei tehnici şi promovarea ei. În primul rând, trebuie făcute cursuri de training pentru tinerii rezidenţi. Trebuie să existe asociaţii profesionale care să poată să patroneze aceste tipuri de cursuri, trebuie să existe dispozitive, pe care, pe cât posibil, să nu le mai cumpere pacienţii. Deci sunt multe lucruri care trebuie depăşite. Intervenţia laparoscopică este în mod evident mai scumpă, decât o intervenţie chirurgicală deschisă”, a mai spus Valentin Calu.

Hernia inghinală este o boală a ţesutului de rezistenţă a organismului, care apare de la efort, la pacienţi care au diverse tipuri de patologie prin care creşte foarte mult presiunea în abdomen.

„Este boala omului tânăr şi în special a bărbatului care face efort şi care are un ţesut de rezistenţă de mai proastă calitate”, a explicat medicul Valentin Calu.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro