Mult discutatul pachet de servicii medicale de bază  nu mai intră în vigoare în luna mai, asta după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au ajuns la concluzia că vechiul proiect ar fi bulversat sistemul.

Reforma sanitară va suferi o nouă amânare. Dacă până acum câteva zile termenul auto-impus de autorităţi pentru intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază era luna mai a acestui an, se pare că el nu va fi respectat.

Concret, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat ieri că vor continua dezbaterea publică pe marginea pachetului care trebuie să devină funcţional din 2014, în acord cu calendarul stabilit de România şi organismele financiare internaţionale.

„Dacă mergeam înainte cu pachetul de bază, bulversam sistemul. Paşii pe care i-am făcut sunt foarte buni. S-a ajuns cred la o soluţie echilibrată. Mai sunt chestiuni tehnice care trebuie corectate, însă am ţinut foarte mult ca acest pachet să includă partea de prevenţie. Deşi înţeleg că este o oarecare neîncredere, vă rog să o spulberaţi. Pachetul de bază este unul dintre elementele de noutate, dar care este foarte util. Încă suntem în perioada în care mai putem face completări şi modificări”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Medicii de familie vor proiect pilot pe pachetul de bază 

Reuniţi ieri la sediul Ministerului Sănătăţii, specialiştii din sistem au ridicat o serie de probleme despre care spun că au nevoie urgentă de rezolvare. De departe, cele mai multe nelămuriri legate de proiectul de lege le-au avut medicii de familie care, odată cu noul pachet, primesc responsabilităţi în plus cu toate că deja sunt „îngropaţi” în hârtii. Iar asta, în detrimentul pacientului, arată doctorii de familie.

„E frumos ce scrie acolo (în proiectul de lege - n.r.), mai ales pe partea de prevenţie cu care suntem de acord. Din punctul nostru de vedere ar fi trebuit să existe un proiect pilot de implementare a pachetului de bază, să nu aruncăm o ţară întreagă în aer. Practic, să fie selectate câteva judeţe, să vedem cum funcţionează”, a explicat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Deşi cei mai mulţi medici prezenţi la dezbatere au agreat propunerea, Radu Ţibichi, preşedintele CNAS a explicat că o simplă rearanjare a serviciilor medicale, ceea ce se doreşte prin pachetul de bază, nu necesită un proiect pilot. „Nu se pune problema să facem un pilot pentru că nu se justifică. Considerăm că pachetul de bază, în forma sa actuală, este destul de echilibrat, mai ales că la el au contribuit comisii de specialitate”, a precizat Ţibichi.

Sistem informatic la pământ 

Medicii de familie s-au plâns şi de sistemul informatic în care sunt nevoiţi să lucreze, care este la pământ şi care dă numeroase erori pe care ulterior este nevoit să şi le asume chiar doctorul. Astfel, nu puţine sunt situaţiile în care medicii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru reţete eliberate bolnavilor.

„Sunt erori de nume, de CNP, de prenume. Transferul între pacient şi medic se face cu dificultate. Sunt tot felul de probleme cu acest sistem, iar ele ar trebui rezolvate noaptea, nu ziua când lucrăm”, a spus şi Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF.

În replică, preşedintele CNAS i-a asigurat pe doctorii de familie că aceştia vor intra într-un sistem electronic de raportare, care va reduce şi birocraţia excesivă din sistem. „Dacă vom continua să facem hârtii, nu vom rezolva nimic. Există şi un scepticism în ceea ce priveşte legislaţia şi stabilitatea din sistem”, a conchis reprezentanta medicilor de familie.

Pacienţii vor stabilitate în Sănătate 

Stabilitate îşi doresc şi reprezentanţii bolnavilor, hrăniţi de ani de zile cu speranţe deşarte. „Ori de câte ori se schimbă un guvern, noi suntem nevoiţi să reluăm discuţiile referitoare la pachetele de servicii şi la lista de medicamente. Vrem predictibilitate în sistem, vrem să se rezolve problemele cu sistemul informatic. Înainte de toate, ar trebui pus în centrul discuţiei pacientul, iar acest lucru se întâmplă rar”, a explicat şi pacienta Rozalina Lepădatu.

Ce conţinea vechiul pachet medical
Pachetul elaborat de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii prevedea o consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii la trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal”, care aveau o problemă nouă sau acută de sănătate.

Sursa

Pe aceeaşi temă: 

Efect de bumerang. Medicii de familie, încăieraţi cu pacienţii de o legislaţie stupidă

Zeci de medici de familie din ţară, care au eliberat reţete compensate de 90% unor pensionari care mai obţineau chiar şi 10 lei pe lângă pensia lunară, au fost nevoiţi să achite sume uriaşe Caselor Judeţene de Sănătate. Unii au decis să acţioneze în judecată instituţiile, pentru a-şi recupera banii.

Medicii de familie: Daca vom continua sa facem hartii, nu vom rezolva nimic

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro