Majoritatea medicilor de familie își desfășoară activitatea în cabinetele medicale în baza unui contract de concesionare și până de curând plăteau o chirie modică, în valoare de 1 EUR/mp/an.
De curând însă, reprezentanții consiliilor locale – instituție care deține imobilele în care sunt amplasate cabinetele medicilor de familie, au decis să modifice chiria, în baza HG 884 din 3 iunie 2004, prin care, autoritățile publice locale pot hotărî nivelul maxim al redevenței pentru spațiile medicilor. Astfel, se pune în pericol activitatea acestor cabinete, chiriile uriașe percepute în acest moment, ducând în scurt timp la <b>falimentul medicinei de familie</ în Municipiul Piatra Neamț își desfășoară activitatea 45 de medici de familie, 25 din aceștia (adică 60%, reprezentând 35,000 pacienți) funcționează în cabinete pentru care plătesc redevență Primăriei Piatra Neamț.
Prin HCL 269 din 29.08.2013, s-a stabilit cuantumul redevenței cabinetelor medicale la o valoare cuprinsă între 45-50 EUR/mp/an, în funcție de localizarea fiecărui spațiu.
La 1000 pacienți înscriși la un medic de familie, acesta încasează lunar de la CAS între 3200-4200 RON. 1500 RON reprezintă salariul asistentelor, 900 viramentele la stat, întreținere și cheltuieli cu utilități ale spațiului se ridică la 500 RON, femeia de serviciu pentru spațiile comune 200 RON și noua redevență de aproximativ 1000 RON/lună duce la un total de 4100 RON. Calculul arată că aceste cheltuieli depășesc în unele situații câștigul efectiv al cabinetelor.
Un cabinet medical are în medie 50 mp, fiind incluse sălile de așteptare, cabinetul medical, cabinetul asistentelor, toalete și alte dependințe pentru care redevența/mp are aceeași valoare.
Primăria are în același timp obligația de a reabilita spațiile la nivelul normelor europene, la Piatra Neamț însă, primăria le-a comunicat medicilor că nu există fonduri, consolidările, reabilitările și igienizările urmând să fie făcute pe cheltuiala proprie a fiecărui medic.
Am semnale de la Asociațiile medicilor de familie că o consecință imediată a creșterii nejustificat de mari a chiriei va duce la <b>o taxare suplimentară a pacienților, </b> pentru plata utilităților, a folosirii spațiilor de așteptare și a toaletelor, astfel, tot cetățeanul va fi cel care plătește în final creșterea redevenței.
Autoritățile locale trebuie să înțeleagă că <b>nu se poate face comerț cu medicina de familie</b>, doar de dragul aducerii unor sume de bani la bugetele locale. Sănătatea ar trebui să fie o temă de dezbatere și la nivelul lor.
Asistența medicală primară acordată de medicii de familie este deosebit de importantă, autoritățile locale nu trebuie să împovăreze această activitate, ci să acorde un suport necesar bunei desfășurări, prin diminuarea tarifului chiriilor. Rolul asistenței medicale în interiorul comunității impune implicarea factorilor de decizie, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local, în sprijinirea acestei activități atât de necesară și esențială pentru cetățeni.
Senator PNL de Neamț
Eugen Țapu-Nazare