Norme Coca 2023 - 2024

Un nou studiu francez, publicat în revista 'Occupational and Environmental Medicine', confirmă faptul că riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale este mai mare la cei care stau ore întregi cu telefonul mobil lipit de ureche, relatează metronews.fr.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

În studiu se subliniază din nou pericolele undelor electromagnetice, ce ridică de mulți ani semne de întrebare legate de impactul lor asupra sănătății, unul din efectele îngrijorătoare fiind apariția unor tumori cerebrale asociate cu folosirea telefoanelor mobile. Cercetătorii de la Institutul de sănătate publică, epidemiologie și dezvoltare (ISPED) din Bordeaux arată că riscul apare în cazul folosirii telefonului cel puțin o jumătate de oră pe zi.

Echipa de oameni de știință francezi a lansat în 2004 programul Cerenat, care constă în inventarierea tuturor tumorilor sistemului nervos central, benigne sau maligne, și analizarea posibilei lor legături cu factori din mediul înconjurător. Cercetătorii au corelat cazurile a 447 pacienți cu acest tip de patologie cu folosirea telefoanelor mobile. Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar detaliat.

Ancheta lor epidemiologică nu a confirmat o legătură între tumorile cerebrale și folosirea regulată a telefonului: nu s-a stabilit nicio diferență statistică între utilizatori și neutilizatori. În schimb, riscul este de două ori mai mare în cazul utilizatorilor intensivi. Prin 'intensiv' se înțelege în studiu o utilizare de 15 ore pe lună, adică o jumătate de oră pe zi.

Deocamdată nu există însă niciun studiu epidemiologic care să afirme categoric că utilizarea telefonului mobil crește riscul de tumori cerebrale. 'Nu înseamnă că toți oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale', spune directorul ISPED, Roger Salamon. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasat în 2011 undele telefoanelor mobile drept 'posibil cancerigene pentru om', în categoria 2B, categoria inferioară din cele trei de clasare a agenților cancerigeni, după 'cancerigeni probabili' și 'cancerigeni dovediți'.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro