De la 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale.

 

Ce spun medicii de familie

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti (AMF-B), Rodica Tănăsescu, a declarat, pentru RomaniaTV.net, că până în prezent majoritatea medicilor de familie au cititoarele pentru carduri, iar cei care nu şi le-au achiziţionat încă le vor cumpăra în curând, astfel încât să fie activate toate până la data de 1 mai. Mai mult, preşedintele AMF-B a precizat că sunt perioade când aplicaţia "merge prost" şi că speră ca această problemă să fie remediată pentru a nu le îngreuna activitatea.

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale. Cu toate că mai este aproximativ o lună până când folosirea acestui card va fi obligatorie, încă mai sunt medici care nu au cititoarele necesare activării cardurilor pacienţilor. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu, a declarat însă că acest lucru nu reprezintă o problemă, deoarece cadrele medicale care nu dispun de aceste aparate "probabil le vor primi în zilele următoare".

Dacă achiziţionarea cititoarelor nu va reprezenta o problemă, aplicaţia informatică care îi ajută pe medici să folosească şi să activeze cardurile de sănătate le dă bătăi de cap cadrelor medicale.

"Medicii de familie în general au (cititoare pentru cardurile de sănătate n.r.), nu ştiu dacă au spitalele, dacă şi-au cumpărat. Normal trebuie să activeze şi ambulatoriu de specialitate şi spitalul, dar în realitate nici nu a mers aplicaţia informatică până de curând pentru spital şi ambulator. Se remediază. Problema este că nu s-au găsit (cititoare n.r.) din cele care sunt mai bune, cu tastatură separată, s-au găsit ceva mai greu. Dar majoritatea avem, activăm. Problema este să vedem cum vor merge când vor fi folosite, pentru că sunt perioade când aplicaţia merge prost. Orice lucru e greu la început, probabil că până la urmă o să meargă. A fost o perioadă la început, când stocurile s-au terminat, s-au comandat şi mulţi le mai aşteaptă, dar probabil le vor primi în zilele următoare. Nu va fi problemă că nu avem cititoare, problema este să ne obişnuim pacienţii să-şi ia cardurile cu ei, să fie atenţi să nu uite codul PIN şi să meargă aplicaţia bine, fără să ne îngreuneze suplimentar activitatea", a declarat, pentru RomaniaTV.net, Rodica Tănăsescu.

 

Ce spune CNAS 

Potrivit unui comunicat al CNAS, până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

"Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card", se arată în comunicat.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către Casele de Asigurări de Sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.

 

Cum o sa foloseasca farmacistul cardul de sanatate in momentul in care elibereaza reteta

Mihai Bejat, directorul departamentului de IT din cadrul CNAS a explicat, in cadrul Conferintei Nationale de Farmacie, cum poate fi utilizat cardul de sanatate in eliberarea retetelor medicale.

 

ACT EMIS DE: Guvernul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 208 din 30 martie 2015

În temeiul
art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articolul I

Hotărârea Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 366 din 19 mai 2014, se modifică şi se completează după cum urmează:  citeste despre CoCa 2015 si modificarile ce vor aparea din 1 aprilie 2015

Hotararea Nr.205 din 25.03.2015

lege 2

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro