Romania ramane un caz ciudat in legatura cu atitudinea fata de cancerul de col uterin, HPV si vaccinarea anti HPV. Pana acum au fost organizate 2 campanii de vaccinare gratuita, ambele cu un numar mic de participanti. Doar in prima saptamana de campanie 70% dintre parinti au refuzat in scris vaccinarea fetelor.

Cateva informatii de baza pentru a intelege situatia:
1. Cancerul de col uterin este cauzat de HPV, demonstrat, nu exista dubii.
2. Aproximativ 70% din totalul cancerelor de col uterin sunt cauzate de 2 tulpini HPV (16 si 18), acestea fiind tintite de ambele vaccinuri anti HPV (Gardasil / Silgard si Cervarix).
3. Majoritatea tarilor dezvoltate (inclusiv Statele Unite si Regatul Unit) au programe de vaccinare anti HPV folosind exact aceleasi 2 vaccinuri propuse si in Romania, fara a se identifica efecte adverse semnificative.
4. Romania are cea mai mare rata a cancerului cervical (incidenta) si mortalitate cauzata de cancer cervical din toata Europa.

De ce sunt atat de reticenti romanii cand vine vorba de prevenirea cancerului de col uterin (atat ca screening prin test Papanicolau – unele femei evitand testarea pe tot parcursul vietii; cat si ca vaccinare anti HPV)?

Un articol recent prezinta nemultumirea autoritatilor din Statele Unite referitor la rata de vaccinare in randul fetelor (57%) si a baietilor (35%), in comparatie cu Regatul Unit si Australia, unde 80% dintre fete au fost deja vaccinate.

Partea si mai interesanta a articolului publicat de VOX este referitoare la motivele nevaccinari in cazul fetelor care nu au primit vaccin: doar 14.2% dintre parintii care nu si-au vaccinat fetele au invocat ingrijorare referitor la efectele adverse.

De ce prinde asa bine teoria conspiratiei la romani?

Intr-un articol publicat recent in jurnalul Health education research, Marcela Penta a centralizat si clasificat publicatiile din presa romaneasca in functie de atitudinea fata de vaccinare descoperind urmatoarele:

- in timpul primei campanii (2008) 55% dintre publicatii (video, ziare, internet etc) au avut atitudine negativa fata de vaccinarea anti HPV, doar 7.8% fiind pozitive, restul ramanand neutre. Pentru comparatie, in Regatul Unit 76.1% dintre articolele publicate in ziare au fost scrise intr-un ton pozitiv si doar 1.5% au avut atitudine negativa fata de vaccinarea anti HPV.

- doar 18.5% dintre publicatiile romanesti au continut informatii corecte despre eficienta vaccinarii anti HPV.

(Fara nici o legatura cu varani, moguli si alte nume de cod.)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro