Acest fenomen pare să fie legat de un nivel ridicat de testosteron, care subminează reacțiile sistemului imunitar, relevă un studiu publicat luni în Statele Unite, citat de AFP.
Că bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile la infecțiile bacteriene, virale sau parazitare este un fapt știut de multă vreme, dar nu se găsise o explicație. În afară de gripă, se știe că sistemul imunitar masculin nu răspunde la fel de viguros ca cel al femeilor la vaccinul împotriva febrei galbene, rujeolei sau hepatitei, precizează autorii studiului publicat în ultima ediție a jurnalului Academiei americane de științe /Pnas/.
Studiul realizat pe 34 de bărbați și 53 de femei a arătat că acestea din urmă au avut în general un răspuns al anticorpilor mai puternic la vaccinul împotriva gripei decât bărbații. În schimb, reacția imunitară medie a bărbaților cu un nivel mai scăzut de testosteron a fost similară celei a femeilor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford din California și de la Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală din Franța /Inserm/.
O serie de cercetări precedente realizate pe animale și celule umane in vitro au arătat că testosteronul are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce ar indica existența unei interacțiuni între acest hormon masculin și răspunsul sistemului imunitar — adică, declanșarea unei inflamații în fața invaziei unui agent patogen.
Noul studiu nu demonstrează că ar exista o legătură directă între testosteron și răspunsul imunitar mai slab, ci pare să fie vorba mai curând de o reducere a reacției sistemului imunitar ca urmare a activării unui grup de gene legat de un nivel ridicat de testosteron, a indicat dr. Mark Davis, profesor de imunologie la Stanford.
Cercetătorii au încercat totodată să-și explice cum se face că un hormon care este responsabil de caracteristicile masculine cum sunt forța musculară și înclinația către risc să contribuie în același timp la slăbirea sistemului imunitar al bărbatului. Pentru aceasta, trebuie avut în vedere că în istoria speciei umane bărbații au fost mai expuși decât femeile la răni și infecții, dat fiind rolul lor de războinici și vânători. Or, dacă este de dorit ca sistemul imunitar să fie unul robust pentru a lupta împotriva agenților patogeni, o reacție excesivă poate fi nocivă pentru organism, generând o inflamație prea puternică, fenomen care le afectează de altfel mai curând pe femei decât pe bărbați.
Cu alte cuvinte, un sistem imunitar mai puțin sensibil și frecvent solicitat, ca în cazul bărbaților, pare mai adaptat la supraviețuire, conchid cercetătorii.