O mama din Sebes ii acuza pe medicii spitalului in care a nascut ca nu i-au cerut acordul, in momentul in care i-au vaccinat bebelusul impotriva tuberculozei. Din aceasta cauza, confirma specialistii, copilul se confrunta cu probleme locomotorii.

Si in alte situatii, vaccinul BCG a generat anumite reactii adverse. Femeia cere acum despagubiri, dupa ce a cheltuit sume insemnate pentru recuperarea baietelului.

La aproape doi ani, Vladut nu are greutatea normala pentru un copil de varsta lui. Mananca putin, iar mama lui povesteste ca primii pasi i-a facut tarziu dupa numeroase sedinte de kinetoterapie. Totul se intampla, sustine femeia, dar si specialistii care l-au consultat pe Vladut, din cauza vaccinului BCG administrat la nastere.

Ionela Hopartean, mama baiatului: "Sunt urmarile vaccinului, da. Pentru ca el asa a fost diagnosticat cu retard de dezvoltare locomotor. Dupa sase luni de kinetoterapie, sase luni zi de zi, a inceput sa umble.”

Femeia ii acuza pe medici ca nu i-au cerut acordul inainte sa-i vaccineze copilul si cere daune materiale.

Ionela Hopartean, mama baiatului: "Cineva trebuie sa se faca raspunzator pentru ceea ce mi s-a intamplat mie, de fapt, copilului meu. Nu vreau sa mai treaca nimeni prin ce am trecut noi si ma gandesc ca sunt situatii mult mai grave decat ale noastre, doar ca lumea traieste cu o teama de a iesi in fata."

Raluca Vasilache, avocata familiei: "Decizia s-a luat dupa ce s-a facut o revenire la Spitalul Municipal Sebes, prin care s-a cerut sa ne trimita dovada consimtamantului scris."

Reprezentantii Spitalului din Sebes arunca insa vina in curtea celor din Ministerului Sanatatii, care au achizitionat vaccinul.

Nicolae Stanciu, manager Spitalul Municipal Sebes: "Noi nu suntem implicati in importul acestui lot de vaccin. Reactia s-a petrecut la un interval destul de mare, pentru care noi nu suntem raspunzatori."

In urma cu doi ani, in Romania, 134 de bebelusi s-au confruntat cu reactii adverse dupa ce au primit vaccinul BCG. Unii au facut TBC ganglionar. Peste 136.000 de copii din intreaga tara au fost imunizatiati atunci cu acest ser adus din Danemarca.

In urma problemelor aparute, Ministerul a intrerupt vaccinarea si a cerut unei comisii OMS sa analizeze situatia. La sfarsitul anului 2012, vaccinarea a fost reluata. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au decis ca numarul cazurilor cu probleme nu este semnificativ.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro