Valoarea pachetului de bază în Sănătate, un mister total!

Implementarea pachetului de bază în sistemul sanitar constituie, pentru Ministerul Sănătăţii (MS), un pilon important, mai ales că se vor limita unele servicii medicale, se va face ordine la acest capitol, astfel că banii sistemului, şi aşa sărac, vor fi cheltuiţi cu măsură, va exista o evidenţă clară - aşa cum explică specialiştii MS.

Nimic greşit, spun managerii de spitale, însă ei întreabă care va fi valoarea mult-aşteptatului pachet de bază. Cât vor avea voie să cheltuiască? „Neştiind cât costă procedurile, ce valoare are pachetul de servicii medicale, ne vom trezi că vom rămâne fără buget. Trebuie să ştim exact cât vom putea să cheltuim. Nimeni nu a spus nimic în acest sens. Trebuie un buget la Casa de Sănătate şi unul, separat, pentru programele de sănătate. Nimeni nu ştie preţul şi este o mare eroare”, a declarat managerul celei mai mari unităţi sanitare din Dobrogea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa -, dr. Dan Căpăţână.

PACIENŢII NU VOR RĂMÂNE FĂRĂ CONSULTAŢII

Precizăm că, pe 14 octombrie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a subliniat că în niciun caz pacienţii nu vor rămâne fără consultaţii, aşa cum s-a tot spus. Ministrul s-a declarat nemulţumit de faptul că nu a primit nicio observaţie, niciun comentariu, nicio propunere privind pachetul de bază. El se aşteaptă însă ca, după finalizarea dezbaterii, să vină criticile, cu duiumul. „Pachetul de bază nu este invenţia Ministerului Sănătăţii, cu toate că, după mintea unora, este invenţia lui Nicolăescu. Este angajamentul Guvernului şi Ministerului, este elaborat după luni de zile de muncă, cu cei mai importanţi medici din această ţară. Nu cred că cineva îşi poate permite să critice munca a sute de profesori universitari, medici, decât din rea-credinţă. Nu pot decât să le mulţumesc medicilor care au făcut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fără să fie plătiţi, au lucrat”, a spus Nicolăescu.

Cât priveşte efectele implementării pachetului de bază, ministrul nu-şi imaginează că acestea se vor face simţite în două-trei săptămâni, ci în doi ani şi jumătate, trei ani. „De la 1 ianuarie am vrea să începem să producem efecte, cu paşi mici, dar siguri. Ştim că azi cheltuim mulţi bani neeconomicos, că sunt componente din sistemul prespitalicesc consumate necorespunzător. Pachetul de bază se adresează în primul rând medicilor”, a spus Nicolăescu.

Sursa:

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro