Leonard Bărăscu, şeful Sanitas, e luat la ţintă cu o întrebare: de ce federaţia dumneavoastră se opune echivalării studiilor asistentelor medicale cu şcoala postliceală cu cele ale asistentelor medicale cu studii superioare? Iată răspunsul.
„Domnule pesedinte, vă rog să răspundeţi clar şi concis de ce federaţia dv se opune echivalării studiilor asistentelor medicale cu şcoala postliceală cu cele ale asistentelor medicale cu studii superioare? Vă rog să nu uitaţi că prestăm aceeaşi muncă şi suntem plătite cu un salariu mult mai mic şi să luaţi în considerare că am urmat o formă de învăţământ existentă la acea vreme! De ce nu urmaţi exemplul Poloniei şi a altor ţări europene? De ce nu vă aliniaţi la normele europene? interesele cui susţineţi? Ca pe cele ale celor 60.000 de asistente cu postliceală în niciun caz !!!”, scrie pe pagina de Facebook a Federaţiei Sanitas din România Cristina Cri.
„Dna Cristina, nu m-am opus nici eu, nici Fed. Sanitas, niciodată. Dimpotrivă, la acest moment facem toate diligenţele posibile unei echivalări a studiilor, chiar dacă legislaţia actuală (Legea nr. 1/2011) nu permite acest lucru”, răspunde Leonard Bărăscu. Sanitas explică AICI poziţia sa referitoare la chivalarea asistenţilor medicali generalişti absolvenţi ai unei şcoli postliceale cu absolvenţii de studii superioare – ce se va face în continuare în această spinoasă problemă.
„Echivalarea asistenţilor medicali cu școală postliceală nu se poate realiza, dar formarea asistenţilor medicali fără diplomă de bacalaureat este lăudabilă şi extraordinară! Pentru asistenţii medicali care au absolvit şcoala postliceală la stat în urma unui examen de admitere şi nu pe bază de dosar, scoala postliceală a fost singura formă de învăţământ. După anul 2007 a fost alegerea fiecăruia, alegere de care sunt direct răspunzători. Şi nu vrea nimeni echivalare fără completarea studiilor, dar nici 4 ani (3 +4=7). 7 ani de şcolarizare pt asistent medical?”, spune, pe reţeaua de socializare, Dana Barbacariu. Cei de la Federaţia Sanitas susţin că: „Noi încercăm să găsim o posibilitate de echivalare acceptată şi de condiţiile impuse de Uniunea Europeană”.
„În învăţământ de ce să putut echivala liceul pedagogic şi pe absolvenţi ia profesori cu nişte cursuri numite module?”, întreabă Gaby Pop. Răspunsul de la Sanitas este că „Legea nr. 1/2011 nu permite acest lucru. În sistemul sanitar nu sunt aceleaşi facilităţi ca cele din învăţământ”.