Guvernul pune gând rău „atenţiilor” oferite medicilor şi asistenţilor, prin introducerea practicii private în sistemul de stat. Concret, bolnavii vor putea beneficia de serviciile unui anumit medic, ales de ei, pe care le vor plăti la casieria spitalului cu un tarif stabilit de specialistul respectiv. În jur de 15% din sumă vor fi reţinute de spital în contul consumabilelor folosite, restul urmând să fie împărţit între medic şi echipa sa. Autorii proiectului susţin că avantajele pentru pacient sunt că va fi îngrijit de medicul pe care-l doreşte, nu va fi nevoit să-şi cumpere medicamentele sau alte consumabile din afara spitalului şi va beneficia de condiţii de cazare superioare. În plus, ar putea să scape de dat şpagă, pentru că, dacă va plăti serviciile medicale, va opta pentru o atenţie mai puţin consistentă pentru medic.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că, pentru medici, avantajul este că vor avea venituri mai mari.

Medicii botoşăneni susţin că, dacă va fi aprobată, legea va fi un eşec lamentabil.

„De exemplu, la noi în unitate ar trebui să fie identificate spaţii pentru înfiinţarea acestor cabinete private. Or nu există aşa ceva. În plus, apare riscul ca eu să mă menajez în timpul programului la stat, astfel încât să fiu odihnit pentru atunci când îmi încep programul la privat”, a spus Radu Malancea, şeful Secţiei de ortopedie a Spitalului Judeţean.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro