Norme Coca 2023 - 2024

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat in cadrul Adunarii Generale a CMR ca sistemul de sanatate romanesc este unul fragmentat, care nu asigura suficient nevoile pacientilor cu boli cronice.  Astarastoae a declarat: “Noi avem un sistem de sanatate fragmentat, si mai fragmentat dupa descentralizarea dupa ureche, care este orientat si acum strict pe tratamentul bolilor acute si al urgentelor.

Avem un sistem bun de urgenta, insa dupa aceea ce facem cu pacientul?” Presedintele CMR a subliniat faptul ca in Sanatate este nevoie de crearea unor strategii intersectoriale, care sa includa numerosi actori, de la autoritatile in domeniu, la Ministerul de Finante si asociatiile profesionale. Astarastoae a recomandat crearea unor retele multidisciplinare intre medici. “Medicii trebuie sa invete sa colaboreze, sa creeze retele multidisciplinare cu o abordare holistica. Supraspecializarea in medicina are ca efect transformarea pacientului din subiect in obiect. In aceste retele ar trebui inclusi atat medici de familie, cat si specialisti. Pacientul trebuie urmarit inclusiv in spital”, a declarat Vasile Astarastoae.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro