Statul este de vină pentru că el câştigă 40% din preţul medicamentelor pe care nu-i bagă înapoi în sănătate. Este reacţia preşedintelui Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor, Vasile Barbu, după apariţia materialului legat de poziţia sa faţă de medicamentele scumpe vândute timp de 6 ani pe piaţa românească.

„Pentru pacient efectul nu a fost însă atât de vizibil pentru că marea majoritate a medicamentelor sunt în programe naţionale de sănătate şi lista celor de compensare este de 100%. Deci pacientul la farmacie nu a simţit sau unele dintre medicamente nu au fost cumpărate din farmacii cu circuit deschis”, a explicat Vasile Barbu, cel care reprezintă interesele pacienţilor, să ne explice cum stă situaţia cu medicamentele păstrate la preţuri foarte ridicate.

Asta în ciuda ordinului publicat în 2009 de ministrul Sanatatii de atunci, Ion Bazac, ce stabilea ca prețul unui medicament în România să fie la nivelul celui mai mic preț al aceluiași medicament din 12 țări din Uniunea Europeană.

O analiză comparativă a pieţei medicamentelor din România şi din ţările de referinţă dezvăluie că românii au plătit şi cu 700% mai mult pentru un medicament. În schimb, preşedintele pentru Protecţia pacienţilor a găsit „victimele” sigure ale sistemului de sănătate românesc. Producătorii de medicamente.

Gaura la bugetul de stat se ridică la ordinul a zeci de milioane de lei. Bani din care ar fi putut fi asigurate inclusiv majorări salariale în acelaşi sistem bolnav.

„Statul este egoist. Egoist pentru că îl interesează doar veniturile proprii şi pe pacient îl lasă să plătească mai m ulţi bani decât trebuie”, a completat Vasile Barbu.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro