Norme Coca 2023 - 2024

Modul de compensare a medicamentelor ar trebui regândit, unele dintre ele nefiind atât de scumpe încât să fie subvenţionate din fondul de asigurări, a declarat miercuri, în cadrul unei dezbateri, Vasile Cepoi, consilier al primului-ministru.

 "Avem o grămadă de medicamente al căror cost nu reprezintă pentru pacient, pentru asigurat un risc financiar, dar el este acoperit de către fondul de asigurări. Asiguratul nu resimte acest sprijin din partea fondului. Anul trecut au beneficiat de reţete aproximativ 8,4 milioane de pacienţi şi, dacă împărţim suma alocată de medicamente la acest număr, rezultă că sistemul de asigurări a plătit pentru fiecare pacient aproximativ 50 de lei pe lună. Din aceşti 8,4 milioane, aproximativ 2 milioane sunt cei care consumă medicamente de peste 200 de lei pe lună. Rezultă că, de fapt, media compensării pentru aceştia este de sub 50 lei pe lună. Acest mod de compensare nu acoperă un risc financiar real. Trebuie regândit modul de compensare", a spus Cepoi.

Potrivit acestuia, una dintre probleme sistemului de sănătate o reprezintă creşterea cheltuielilor, fără a avea însă un impact asupra evoluţiei stării de sănătate a populaţiei.

"Consumul de medicamente a crescut an de an fără să existe vreo corelaţie cu evoluţia indicatorilor de sănătate. Dacă ne uităm la consumul de medicamente, constatăm o lipsă de corelaţie a acestuia cu morbiditatea. Nu există nicio corelaţie. Este vorba de o dezvoltare necontrolată a pieţei, deşi piaţa medicamentelor este una reglementată. De-a lungul anilor, mecanismele de reglementare a pieţei nu au fost eficace. Sistemul nu s-a pregătit şi nu a reuşit să construiască mecanismele care să permită o dezvoltare. Constatăm un consum mare de medicamente, a căror eficacitate nu este demonstrată sau, dimpotrivă, chiar sunt medicamente care în ultima perioadă studiile arată nu numai că nu au eficacitate, dar pot să aibă şi efecte secundare nedorite, care nu erau iniţial cunoscute", a afirmat consilierul de stat.

În opinia sa, înainte de a se face o nouă listă cu medicamente compensate, ar fi trebuit scoase de pe listă sau reduse ca nivel de compensare unele medicamente care nu sunt eficiente. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Sursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/sanatate/item/232248-Vasile-Cepoi-Trebuie-regandit-modul-de-compensare-a-medicamentelor.html

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro