Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat miercuri, la conferinţa MEDIAFAX, că la nivel de management ar trebui regândit tot sistemul, pentru că unele spitale au arierate, altele nu au niciodată medicamente ieftine, vată sau seringi, iar numărul internărilor continue a scăzut foarte puţin.

Vasile Ciurchea a spus că actul medical este al medicului, dar acesta trebuie gândit într-un spirit de economie, pentru că altfel se va ajunge în situaţia în care fondurile vor fi insuficiente.

"Pentru acest sfârşit de an, nu există niciun domeniu care să nu fie finanţat. Sigur, sunt spitale care au arierate, dar şi acolo trebuie văzut de ce. Să faci arierate, nu este complicat, dar întotdeauna trebuie gândit ce este mai important şi mai economic să faci. Îmi pun întrebarea de ce în spitale nu există niciodată medicamente ieftine sau consumabile, cum ar fi vata sau seringile. Probabil că şi la nivel de management de spital ar trebui regândit tot sistemul. Ne dorim ca internările de zi să crească, însă dacă dorim să avem secţii cu un număr foarte mare de paturi, doar secţii pentru internări de zi, nu o să facem raport invers", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la conferinţa MEDIAFAX, în care a fost prezentat Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Preşedintele CNAS a precizat că, în străinătate, numărul de internări de zi reprezintă 90 la sută din totalul internărilor, însă în România, procentul este invers. Ciurchea a precizat că, după schimbarea regulilor, s-a reuşit scăderea numărului de internări continue numai cu cinci procente, ceea ce înseamnă "foarte puţin".

Vasile Ciurchea a mai spus că pentru anul viitor doreşte să discute cu societăţile medicale despre ceea ce înseamnă internarea de zi, pentru ca acestea să stabilească, fiecare pe domeniul său, cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă.

"Aş vrea ca, pentru anul viitor, tot ce înseamnă internare de zi să fie dat de societăţile medicale. Dacă societatea medicală îşi asumă acest pachet, este în regulă, pentru că nimeni nu-l poate contesta. Există pentru toate ariile terapeutice societăţi medicale şi ne-am propus să găsim împreună care este cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă. Este foarte greu să convingi şi omul, şi medicul că multe lucruri se pot rezolva în ambulatoriu. Probabil că o soluţie viabilă şi pe termen mai lung este cea găsită împreună", a adăugat Ciurchea.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro