Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a declarat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, că sistemul sanitar românesc se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior şi că soluţia se află inclusiv în mâna managerilor de spitale.
'Ca să reformezi un sistem este nevoie să concureze absolut toţi cei care îl compun. Dacă îşi doreşte doar unul şi ceilalţi nu, e clar că nu se va reforma niciodată. Acest sistem sanitar se va reforma numai dacă se porneşte din interior, din afară doar impus nu cred că sunt prea multe şanse pentru că atunci vor apărea pacienţi scoşi în stradă că nu primesc nu ştiu ce medicament, că nu ştiu ce intervenţie nu se face. De ce? Pentru că statul nu asigură. Statul asigură atât cât îşi permite în acest moment, când îşi va putea permite foarte mult, e clar că nimeni nu se va opune pentru a fi o finanţare mai mare pentru acest sistem (...) Întotdeauna un manager de spital trebuie să gândească ce este mai eficient în a acorda un serviciu medical de calitate şi atunci dacă sunt lucruri care se pot rezolva în ambulatoriu sau în internare de zi unde costurile sunt mai mici, atunci acele cazuri ar trebui mutate acolo', a arătat Vasile Ciurchea.

Preşedintele CNAS a arătat că dacă se doreşte menţinerea unor secţii cu număr foarte mare de paturi şi mai multe secţii de acelaşi fel într-un spital, atunci şi costurile vor fi mari. Acesta a spus că varianta ar fi ca toate cazurile care se pot rezolva în ambulatoriu să se facă în ambulatoriu, ce se poate face în internarea de zi să se facă în internarea de zi, iar la internarea continuă să fie doar acele cazuri care nu îşi găsesc rezolvarea în celelalte forme de asistenţă medicală.

'Sigur, trebuie făcută şi o prevenţie foarte bună pentru că dacă previi, nu mai ajungi la acelaşi număr de cronici şi trebuie rezolvat cazul acut foarte bine, pentru a nu-l croniciza. Dacă îl rezolvi, probabil că are un cost, dar neajungând la cronic atunci costurile cu acest serviciu sau costurile indirecte sigur că tot la o economie duc', a susţinut preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că sunt secţii mari în spitale care au un număr de paturi mai mare decât necesarul şi că ideal ar fi ca acestea să redistribuie paturile acolo unde este nevoie, adică la internarea de zi.

'Pentru sistemul de sănătate este un cost diferit (internarea de zi faţă de internarea continuă, n.r.). Mai mult, în alte sisteme sanitare în momentul în care pacientul este internat în spital, medicaţia este pe generice pentru că se presupune că dacă omul este internat, înseamnă că grija de 24 din 24 de ore este asigurată şi îţi permiţi să îi dai medicamente nu de ultimă generaţie. Toată lumea doreşte medicamente de ultimă generaţie, dar şi medicamentele generice provin din cele originale, doar că a expirat patentul, substanţa activă este aceeaşi şi foarte important este să avem grijă ca în acele medicamente generice să aibă exact aceeaşi cantitate de substanţă activă pentru a nu ajunge la un număr foarte mare de medicamente care trebuie înghiţite într-o zi. Dacă ele sunt bine dozate ca medicamentul original, atunci modul de administrare, posologie trebuie să fie aceeaşi', a spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a mai arătat că, în acest moment, sunt suficienţi bani pentru a ţine lucrurile din sănătate într-un anumit echilibru, dar că 'oricât de mulţi bani ar fi, nu ar fi suficienţi în sănătate'.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro