S-a dublat timpul de asteptare pentru investigatiile medicale decontate de stat in sistemul privat. Acesta ar fi efectul modificarilor din sanatate introduse de la 1 iunie, prin care li se interzice clinicilor private sa mai perceapa co-plata.
Pacientii ar trebui asadar sa fie tratati gratuit, dar cum banii statului sunt putini, bolnavii ingroasa randurile listelor de asteptare. Alternativa ramane pretul intreg, pe care putini si-l permit.
- As vrea sa fac o programare pentru un CT cranian. Sa nu platesc.
- Pai.. acum nu mai sunt locuri. E totul ocupat. Sunati la sfarsitul lunii si poate va programez pentru luna viitoare.
Daca vreti sa faceti cu bani, facem zilele astea si costa 420 de lei.
Acesta e raspunsul de care se lovesc mai toti cei care vor sa-si faca o investigatie medicala la privat acoperita cu bani de la stat. Clinicile care au semnat contracte cu casele de asigurari de sanatate au epuizat banii alocati si au intocmit liste de asteptare care pot depasi o luna.
"Toti banii au fost epuizati pana la aceasta data pentru ca fondurile sunt mici. Daca nu vor sa astepte trebuie sa plateasca", a spus Alina Ambrozie, directorul unei clinici private.
Putini sunt pacientii care isi permit sa plateasca pretul intreg. Asa ca apeleaza la trimiterea medicului de familie si la asigurarea de sanatate.
(P) Romanii fac galerie. Trimite-ne cea mai frumoasa fotografie si castiga bilete de avion
"Pacientii care nu doresc sa acopere costurile sunt programati pentru luna viitoare. Avem pacienti inscrisi pentru prima saptamana a lunii august", a mai spus Ambrozie.
Toate acestea se intampla pentru ca de la 1 iunie a fost eliminata coplata. Adica acea plata pe care o achita pacientul si care reprezenta maximum jumatate din costul unei investigatii, restul fiind acoperit de stat.
"Nu au dreptul sa perceapa niciun fel de taxa, acele coplati cum se numeau. In cazul in care se constata ca au incalcat aceste norme se rezilieaza contractul, nu exista cale de mijloc", a spus Cristina Calinoiu, CASMB.
Si cum calea de mijloc nu mai exista, au ramas extremele. Pacientii platesc pretul intreg sau asteapta sa le vina randul pentru o consultatii si analize gratuite.
"Avem si cazuri grave, de pacienti care nu au avut parte de analize paraclinice. Timpul este important. Conteaza si o saptamana pentru un pacient cu cancer sau o boala cu risc vital", a spus Vasile Barbu, Protectia Pacientilor.
De cealalta parte, clinicile private sustin ca banii pe care ii primesc de la stat sunt chiar si cu 40% mai putini fata de costurile reale.