Potrivit documentelor, medicul de familie va efectua investigațiile necesare și va prescrie tratamentul conform indicațiilor medicale. Ulterior, în caz de necesitate, pacienții vor fi trimiși la medicii specialişti de profil sau vor fi internați în secţiile spitaliceşti. De asemenea, în cadrul acestui control, medicii de familie vor elibera certificate pentru odihnă sanatorială. Cheltuielile pentru examenul medical complex va fi acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Totodată, veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de medicamente gratuite, din loturile procurate centralizat şi din loturile de ajutoare umanitare, inclusiv cu prescrierea medicamentelor parţial şi integral compensate, conform actelor normative în vigoare.
Mai mult decât atât, și copii persoanelor care au avut de suferit în urma dezastrului de la Cernobîl, născuţi după anul 1986, se pot adresa la medic după același control medical complex, inclusiv cu organizarea consultaţiilor şi internărilor în cadrul Institutului Mamei și Copilului.
De asemenea, până la sfârșitul anului, va fi efectuat un studiu științific privind starea sănătăţii copiilor, născuţi de la părinţii care au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Studiul trebuie să determine dacă maladiile copiilor pot avea legătură cauzală cu efectul radiaţiei ionizate venită de la părinţi.
Ordinul cu privire la organizarea asistenţei medicale veteranilor de război mai prevede examinarea lor în mod prioritar. Astfel, în instituţiile medico-sanitare publice subordonate trebuie să fie afișate avize în loc vizibil, pe care să fie specificat că veteranii de război beneficiază de asistență medicală fără a sta în rând.
Scopul Ministerului Sănătății este de a asigura accesul acestor categorii de persoane la asistenţă medicală calitativă şi oportună, precum și de a perfecţiona principiile de onorare şi compasiune față de acestea.
Potrivit Ministerului Sănătății în anul 2015, circa 21.800 de veterani de război și 2.038 de participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl se aflau sub supraveghere medicală.