Suprasolicitarea infirmierelor ar putea duce la pericole pentru pacienti – asta arata un studiu desfasurat in noua state europene occidentale, in care exista probleme de personal: Norvegia, Suedia, Belgia, Elvetia.

Studiul a urmarit, pe parcursul a cativa ani, rata de supravietuire a peste 420.000 de pacienti cu varste peste 50 de ani, din 300 de spitale, dupa interventii chirurgicale, in corelatie cu sarcinile de lucru si nivelul de pregatire al infirmierelor. Pacientii au suferit operatii curente – de exemplu de apendicita, de vezica biliara, de genunchi sau sold.

Numarul pacientilor care au decedat in spital in prima luna de la internare este mic, intre 1 si 1,5%, insa rata mortalitatii variaza de la spital la spital – intre 1 si 7%. Studiul a aratat ca exista doi factori legati de aceasta mortalitate mai ridicata, in cazul unor spitale: suprasolicitarea infirmierelor si asistentelor medicale si nivelul mai scazut de educatie al acestora.  

Potrivit studiului citat de Agerpres, in spitalele in care fiecare infirmiera se ocupa in medie de sase pacienti si unde cel putin 60% din echipa are nivelul licentei, riscul de deces al pacientilor in primele 30 de zile este cu 30% mai mic decât in spitalele unde fiecare infirmiera are de ingrijit opt pacienti si unde numai 30% dintre ele poseda acest nivel de pregatire. In plus, fiecare pacient adaugat in sarcina de serviciu al unei infirmiere inseamna o crestere cu 7% a riscului de moarte pentru pacient, iar fiecare crestere cu 10% a proportiei infirmierelor calificate la nivel de licenta se traduce printr-o scadere cu 7% a mortalitatii.

Autorii studiului au concluzionat ca reducerea numarului de infirmiere pentru a micsora cheltuielile, ca urmare a scaderii bugetelor pentru sanatate, ar putea afecta in sens negativ starea de sanatate a pacientilor. De asemenea, ar trebui acordata o atentie sporita nivelului de pregatire in cazul personalului medical, care ar conduce la reducerea numarului de decese.

In Romania, reprezentantii asistentelor medicale si ai infirmierelor au semnalat in nenumarate ocazii faptul ca personalul medical este prea putin si, din aceasta cauza, foarte solicitat.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro