Norme Coca 2023 - 2024

Atacul de cord se constituie într-o urgentă medicală. Prima măsură de precautie este de a suna imediat la serviciul de urgentă în cazul în care o persoană suferă un infarct miocardic. În cazul majoritătii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia după 3 ore de la declansarea acestuia. Multi pacienti îsi pierd viata înainte de a ajunge la spital. Cu cât se intervine mai repede, cu atât sansele de supravietuire cresc. Tratamentul medical prompt scade considerabil sansele afectării cardiace. Faptul este foarte des dezbătut si demonstrat.

Semne care trebuie să ne îngrijoreze
Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sânge, care transportă oxigenul către inimă, este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat. Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:
- modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici;
- durerere în piept sub forma unei presiuni, fie apăsări sau senzatie de plenitudine, localizată în centrul pieptului dar si în zona maxilarului, umăr, brate, spate, stomac. Durerile toracice se pot manifesta în crize de câteva minute care dispar si reapar.
Alte semne demne de luat în calcul sunt transpiratia rece, ameteala, senzatia de greată (mai frecvent întâlnită la femei), amorteală, dureri, furnicături în bratul stâng, slăbiciune sau oboseală (întâlnită mai ales la vârstnici).
Scăderea sau lipsa fluxului de sânge afecteză partial sau total muschiul inimii. Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute dar, este posibil, să nu prezinte niciun simptom.
Multi dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu câteva ore, zile, sau chiar săptămâni în avans. Semnele de avertizare timpurie, ale unui atac de cord, s-ar putea desfăsura sub forma unor episoade de durere toracică ce debutează în timpul activitătii fizice si care se ameliorează în repaus.

Măsuri de prim ajutor
În cazul în care o persoană ar putea avea un atac de cord se va suna serviciul medical de urgentă, cât mai repede de la declansarea simptomelor. Cel în cauză se va odihni, va sta asezat si va încerca să-si păstreze calmul. Se va lua nitroglicerină cât mai rapid, dacă apar deja simptomele infarctului miocardic, doar dacă medicamentul a fost prescris de medic. Se va mesteca si înghiti o aspirină, dacă nu aveti alergii la acest medicament. Celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respiratie gură la gură si comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgentă vor oferi indicatii pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulantei.

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord:
- nu se va lăsa singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor; nu se va permite bolnavului să nege simptomele si chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgentă; nu se va astepta pentru a vedea dacă simptomele dispar; nu se va oferi niciun medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.

Stiati că…
… potrivit unui studiu recent, prezentat la Congresului National de Cardiologie, la fiecare 26 de secunde o persoană suferă un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din această cauză? Astfel, boala coronariană ischemică a devenit principala cauză de mortalitate din lume, care face anual mai multe victime decât cancerul.
… în România exista peste un milion de oameni care suferă de cardiopatie ischemică, iar în fiecare an sunt diagnosticati alti 33.000?
… specialistii consideră că, în cardiopatia ischemică, datorită îngustării si rigidizării vaselor care irigă muschiul cardiac, nu mai este posibilă trecerea unei cantităti suficiente de sânge si,  respectiv, oxigen si astfel inima suferă?
… boala poate să treacă neobservată până când fie apar durerile de inimă, declansate de efortul fizic, fie direct infarctul miocardic, adică atunci când o parte din muschiul inimii “moare”?
… timp de zeci de ani, atacurile de inimă si bolile cardiovasculare au fost văzute drept afectiuni specifice bărbatilor? Lucrurile nu stau asa. Numărul femeilor care mor din cauza unor astfel de probleme este, în multe zone, mai mare decât cel al bărbatilor. În plus, femeile au simptome diferite atunci când trec printr-un infarct. Bărbatii simt în special durere puternică în piept (ca o gheară), însă femeile experimentează o senzatie de presiune, durere sau întepenire la nivelul inimii, plus alte simptome ca greata sau dureri de spate, ori de maxilar.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro