Norme Coca 2023 - 2024

Doua pensionare ce s-au numarat printre pacientii audiati, s-au sinucis la interval de cateva zile, de frica sa nu ajunga la inchisoare pentru ca le dadusera mita.

 

dr. Iulia Maria Mihai

dr. Iulia Maria Mihai

In urma cu o luna, Sanatateabuzoiana.ro relata despre un nou sacandal in lumea medicala, avandu-le in centrul sau pe doctoritele Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din structura Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceluiasi serviciu. Ele au fost arestate la acea vreme pentru ca ar fi primit impreuna peste 700 de spagi in schimbul acordarii de pensii si concedii mediale pe perioade lungi de timp. Potrivit DNA, in perioada februarie – iunie, medicul Iulia Maria Mihai si colega sa au primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 100 si 200 de lei, precum si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Cele doua doctorite se afla si in prezent in arest, mandatul fiindu-le prelungit pana la data de 10 august, insa ancheta derulata de DNA a inceput sa faca acum victime colaterale, in randul pacientilor audiati care le-ar fi oferit acestora bani sau alte bunuri.

 

politie arsiPana la acest moment, procurorii au audiat aproximativ 800 de persoane din randul pacientilor, multi dintre ei  precizand ca era o practica obisnuita sa se prezinte la cele doua doctorite de la Casa de Pensii cu o mica atentie, daca doreau sa obtina documentele de care aveau nevoie.

Fiind vorba de oameni simpli, in varsta si suferind de diferite afectiuni, care nu au avut niciodata de-a face cu oamenii legii, impactul emotional este pentru unii dintre ei foarte puternic, dupa ce au fost pusi in postura de a da declaratii in fata anchetatorilor. Dovada este faptul ca in mai putin de o luna, doua femei care au trecut prin birourile procurorilor DNA au ales sa-si puna capa zilelor, de teama sa nu ajunga la inchisoare sub acuzatia de dare de mita.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrima dintre ele a fost o localnica de 57 de ani din Pitesti, pensionata pe caz de boala, pe care intalnirea cu procurorii a traumatizat-o profund. La scurt timp dupa ce s-a prezentat la audieri, femeia si-a pus capat zilelor in propriul apartament, ingrozita de gandul ca ar putea face sase ani de inchisoare, asa cum o avertizasera anchetatorii. Femeia primea o pensie de 400 de lei, iar la audieri fusese intrebata daca le oferise bani celor doua doctorite, pentru a-i elibera documentele necesare pensionarii pe caz de boala. In biletul de adio, aceasta a scris ca se temea ca din aceasta cauza ar putea ajunge la inchisoare si ca nu mai putea trai cu acest gand.

La cateva zile, o alta pensionara audiata in acelasi dosar s-a aruncat de pe un baraj in apele Argesului si a murit inecata. Si ea a lasat un bilet de adio in care isi motiva in acelasi fel gestul. Femeia de 54 de ani, din Mioveni, se temea la randul ei ca va ajunge dupa gratii pentru ca oferise uneia dintre doctorite un borcan cu miere si o sticla de sampanie, pentru eliberarea unei adeverinte.

Niciuna dintre cele doua victime nu fusese acuzata oficial de vreo fapta penala, insa socul emotional se pare ca a fost prea puternic, iar psihicul lor a cedat dupa intalnirea cu procurorii.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro