Premierul Victor Ponta a precizat, întrebat cum va rezolva situaţia iscată în jurul cardurilor de sănătate, că va da miercuri un proiect de hotărâre în această privinţă. Mii de oameni au stat la cozi pentru a-şi ridica de la CNAS cardurile de sănătate, obligatorii de la 1 mai, iar Guvernul nu a luat în considerare faptul că, la momentul respectiv, vor fi totuși persoane care nu vor fi intrat în posesia cardurilor de sănătate.

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat vineri, pe Facebook, modul în care Guvernul a gestionat implementarea cardurilor de sănătate. ”Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate pentru români și voi avea o discuție cu premierul în acest sens. Este revoltător ca mii de oameni să stea la cozi interminabile pentru a beneficia de serviciile medicale care li se cuvin”, a scris şefului statului pe reţeaua de socializare.

În replică, premierul a declarat că este o minciună faptul că mii de carduri de sănătate au rămas blocate în bancomate şi că românii au stat la coadă din pricina acestora.

”Cardul de sănătate este un proiect vechi, am lucrat foarte bine cu domnul Buşoi când era preşedintele Casei (CNAS – n.r.), după aceea domnul Ciurchea, cu SRI, cu STS şi va însemna următorul lucru: doar anul ăsta cel puţin 300 de milioane de euro facem economii, bani care rămân toţi la Sănătate. Sigur că mă aşteptam să fie supăraţi, să auzim 2.500 de carduri blocate în bancomate. Bineînţeles că a fost o minciună, nu era niciun card. Că mii de oameni la cozi, că alte lucruri…’‘, a precizat Ponta.Citeste aici mai multe.

Evenimentul zilei a dezvăluit că sistemul medical este blocat din pricina unei hotărâri a Guvernului Ponta. Încercarea ministrului Nicolae Bănicioiu și a lui Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a drege busuiocul printr-un ordin comun, s-a dovedit inutilă, susțin surse din sistem. Ordinul, semnat de ministru și de președintele Casei, nu poate fi pus în practică deoarece se bate cap în cap cu o Hotărâre de Guvern dată de Guvernul Ponta, semnată de fostul ministru al Sănătății Cristian Bușoi.

Ordin inutil

Cei doi, ministrul și președintele CNAS au publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul comun 557, prin care au  introdus următorul articol: „Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale sunt aplicabile (…)cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii nu pot prezenta/utiliza cardul naţional de asigurări sociale de sănătate”.

Trebuie o nouă HG

Ordinul nu poate fi însă aplicat deoarece este un act normativ inferior, ca rang, hotărârii de guvern 205/25 martie 2015. Potrivit prevederilor hotărârii, semnate „pentru” ministrul sănătății, de secretarul de stat Alin Iulian Țucmeanu, serviciile medicale oferite pacienților de către medici, spitale, farmacii etc., nu vor  fi  decontate decât prin folosirea sistemului naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate: „să folosească on-line sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate din platforma informatică a asigurărilor de sănătate (…) Serviciile medicale din pachetul de bază acordate în alte condiţii decât cele menţionate anterior nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate” (art.1, pct. 85 din HG 205/2015)

În această situație, Vasile Ciurchea și minstrul Nicu Bănicioiu, cam dau din colț în colț – după ce l-au asigurat pe Victor Ponta că problema „se rezolvă”, acum trebuie să-i spună că nu se poate dezamorsa bomba din sistemul de sănătate, decât printr-o Hotărâre de Guvern care să o modifice pe aceea din 30 martie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro