Norme Coca 2023 - 2024

Medicii se află în situaţii umilitoare şi trebuie găsite căi inteligente pentru creşterea veniturilor acestora, a afirmat vineri, la Adevărul Live, premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia, "ar fi o minciună" afirmaţia conform căreia toţi pacienţii sunt egali când merg la spital. "Dar eu nu vreau să instituţionalizăm această barieră", a precizat Ponta.
Premierul a arătat că a existat o discuţie privind crearea unor spaţii private în spitale, ca o metodă de a creşte în mod legal veniturile medicilor.

"A existat această discuţie şi susţin ideea de a găsi căi inteligente prin care să creştem veniturile medicilor (...), în primul rând ale personalului, pentru că problema noastră reală este faptul că un medic acum în România spune: 'Am înţeles, nu câştig salariul pe care l-aş câştiga în Franţa, nu câştig nici a zecea parte. Dar, după ce că nu câştig nici a zecea parte, sunt şi principala pradă pentru procurori'. (...) Sigur, cel care condiţionează actul medical de primirea unor bani este un element antisocial şi pe acel medic vreau să-l văd în închisoare când spune: 'Nu te las să mori, dacă-mi dai bani'. Dar ideea că facem o ţintă din personalul medical şi ne lăudăm că am arestat o sută de medici, o mie de medici mi se pare o mare greşeală. (...) Mă deranjează când aud discuţii: 'Lasă, medicii primesc plicul, se descurcă'. Cred că îi ţinem în situaţii umilitoare. Dacă putem să facem un sistem prin care veniturile suplimentare să fie legale, să fie impozabile şi să se împartă corect şi să-l stimuleze pe medic, da, susţin această idee", a mai declarat Victor Ponta.

În opinia sa, este "o prostie" să spui că personalul medical face parte din categoria funcţionarilor publici şi a adăugat că i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, finalizarea unei legi în acest sens. "De altfel, spitalele nici nu primesc bani de la buget, ci de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Deci, ideea 'îi fac funcţionari publici pe medici' cred că a fost o extindere exagerată a unei gândiri de procuror de dinainte de '89", a adăugat Ponta. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro