Creată iniţial pentru copii şi elevi, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este celebrată acum de peste 200 de milioane de persoane din peste 100 de ţări. Tema acestui an este „Mâna sus pentru igienă!” .

Spălatul pe mâini cu săpun este cel mai eficient şi ieftin mod de a preveni diferite afecţiuni, care duc la moartea a milioane de copii anual, în special din ţările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, spălatul mâinilor este, în continuare, rar şi dificil de promovat.

Specialiştii spun că o temeinică curăţare a mâinilor ar putea salva mai multe vieţi decât orice vaccin sau intervenţie medicală.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini se adresează în special copiilor deoarece ei sunt principalele victime ale igienei precare, dar şi pentru că ei sunt mai deschişi noilor idei, sunt mai entuziaşti şi îi pot influenţa pe cei din jurul lor.

Dacă alegi spălatul pe mâni eşti mai sănătos şi creezi un obicei sănătos pentru tine  şi pentru cei din jur.

Experimentele realizate în ultimii ani arată că această activitate nu are legătură numai cu igiena corpului, ci ne afectează modul în care gândim, judecăm şi luăm decizii, ne poate face mai optimişti, dar ne şi îngreunează atingerea unor performanţe.

După părerea cercetătorilor, această acţiune legată de curăţenia corporală elimină, probabil, sentimentele negative, dar reduce şi motivaţia  de a se strădui mai mult într-o nouă probă, care ar putea restabili încrederea subiecţilor în propria competenţă, iar acţiunile legate de igiena corporală i-ar putea ajuta pe oameni să suporte mai bine eşecurile.

Asemenea, studii ar putea atrage atenţia asupra importanţei ritualurilor igienice zilnice, dintr-o perspectivă psihologică, în special în ceea ce priveşte efectele lor asupra acţiunilor noastre.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro