Discuţii aprinse în sala de conferinţe a Prefecturii Vrancea din cauza decesului unui bebeluş decedat la Homocea u şeful Direcţiei de Sănătate, Cătălin Graur, sprijinit de PNL, a fost numit “incompetent” de subprefectul PSD Cristi Misăilă, care i-a cerut, indirect, demisia u deşi autorităţile se ceartă şi cer “sange” de directori din Sănătate, cazul ar putea rămane nerezolvat şi ar putea crea precedente

VIDEO:

Întalnire de urgenţă la Prefectură între directorii de instituţii sanitare în cazul bebeluşului mort din satul Lespezi, comuna Homocea, în cazul căruia autorităţile au fost nevoite să-i elibereze certificatul de deces chiar dacă nu avea încă un certificat de naştere. Scopul: se caută vinovaţii în acest caz dar se încarcă şi întocmirea unei proceduri de lucru în astfel de cazuri speciale. Chiar înainte să înceapă discuţiile, subprefectul Cristi Misăilă a reacţionat dur cand a văzut că directorul DSP nu este în sală, propunand  “măsuri totalitare” în instituţii pentru ca astfel de întarzieri să nu fie permise. În fine, a sosit şi cel din urmă, Cătălin Graur, directorul DSP, şi a început “procesul”. “Justiţiarul” Misăilă a cerut pe acelaşi ton explicaţii pentru moartea bebeluşului din Homocea. “Un copil de o lună şi jumătate a decedat şi a trebuit ca autorităţile statului să arunce vina una pe alta. Familia nu trebuie să suporte nişte incompetenţe ale unor instituţii”, a spus subprefectul. Acesta a întrebat dacă mama bebeluşului mort a fost înregistrată la medicul de familie în perioada de sarcină. “Am luat legătura cu colegii de la Homocea. Nu, nu era asigurată nici mama şi nici tatăl. Copilul nu era înregistrat. Potrivit legii, ca să poată fi înregistrat la un medic, condiţia minimă obligatorie este ca acea familie să se adreseze unui medic de familie, lucru care nu s-a făcut”, a spus Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, invitat la şedinţă.

Subprefectul PSD a tunat să ajungă prefect?

Subprefectul, chiar dacă nu a spus-o, a lăsat să se vadă că are ceva personal cu directorul DSP, Cătălin Graur, căutandu-i “nod în papură” şi numindu-l incompetent. ”DSP-ul poate să ne garanteze nouă că informaţiile pe care ni le dă în Comisiile judeţene pentru situaţii de urgenţă, cand avem situaţii cu înzăpeziri, garantează că sunt reale în ceea ce priveşte situaţia mamelor însărcinate?”, a atacat subprefectul. Printre cei chemaţi la raport în cazul bebeluşului mort s-au numărat directorul Serviciului de Ambulanţă, dr. Vitalie Beţişor, managerul Spitalului Judeţean, juristul Constantin Mîndrilă, comisarul şef Marian Cîrjică, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din IJP Vrancea, dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, managerul Spitalului Dumbrăveni, juristul Costel Negoescu, primarul comunei Gugeşti, Vasile Vatră, conducerea Serviciului de medicină Legală, reprezentată de medicul Silviu Lucasievici, dar şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci.

Misăilă către Graur: “Mi se pare un răspuns incompetent”

Toată lumea aştepta acum reacţia directorului DSP care, fiind pus în corzi, a replicat repede. ”Am repetat-o de nenumărate ori: nu avem o evidenţă 100% reală a gravidelor din Vrancea pentru că sunt foarte multe nedeclarate”, a spus acesta. De aici a început un schimb de replici între cei doi, după modelul Cătălin Vrabie (PSD) şi Manole Merchea (PNL), directorul ENET, la ultima şedinţă de Consiliu Local. ”Mi se pare un răspuns incompetent”, a tunat Misăilă. În aceeaşi notă liniştită, directorul DSP, Cătălin Graur îi răspunde: “Este un răspuns real şi adevărat”. Replica l-a aţaţat şi mai mult pe subprefect. ”Dvs aveţi calitatea şi obligaţia de a coordona activitatea medicală a tuturor medicilor de familie şi a medicilor din Vrancea?”, întreabă Misăilă. “Activitatea medicilor este reprezentată prin contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate”, i-a răspuns Graur. Imediat după aceste contre, Hanţă revine cu argumente obiective sesizand derapajul de la discuţia principală. ”Noi pornim de pe o pistă greşită, pornim de la a stabili obligaţii autorităţilor şi nu stabilim dreptul elementar al pacientului de a se adresa unui medic. De 20 de ani pacientul are libertatea şi obligaţia să se înscrie la un medic”, a spus Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie. Faptul că autorităţile au preluat bebeluşul decedat după 48 de ore a scos la iveală o problemă legislativă, pe care a punctat-o directorul DSP, Cătălin Graur. Conform spuselor sale, niciun act normativ nu prevede transportul copiiilor de la 0 la un an la Anatomie Patalogică, prin urmare propune o modificare legislativă. Subprefectul vrea însă ”sange” de director, prin urmare nici nu vrea să ia în calcul această rezolvare legislativă, ci cere o comise de anchetă în acest caz. “Voi întocmi un raport către Ministerul Sănătăţii şi voi solicita corpul de control să stabilească persoanele vinovate. Cine va fi găsit vinovat, voi solicita să fie demis”, a spus subprefectul Misăilă. Toţi cei prezenţi la şedinţă trebuie să prezinte pană vineri atribuţiile legale pe care le a în cazul decesului unui bebeluş. Pană atunci, azi, bebeluşul de la Homocea va fi înmormantat. Reamintim că la finalul săptămanii trecute, un bebeluş de o lună şi jumătate a murit într-o casă din satul Lespezi, comuna Homocea. Mama sa, de loc din comuna băcăuană Podu Turcului, trăia împreună cu un localnic din satul Lespezi şi nu a declarat copilul la naştere. După moartea copilului, acesta a stat timp de 30 de ore în casa din Lespezi, fără ca cineva să intervină. (A. IVAN)

Reacţia lui Graur după şedinţă: “S-au prezentat cu temele nefăcute”

Directorul DSP, Cătălin Graur

În urma şedinţei, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, a trimis un punct de vedere presei locale prin care explică situaţia ivită în acest caz. “Regret că organizatorii acestei şedinte şi o bună parte din participanţi s-au prezentat cu «temele nefăcute» , noi fiind puşi în situaţia să explicăm legislaţia în timpul acestei înalniri. Ca urmare, acţiunea nu şi-a atins scopul sperat de noi, în sensul stabilirii unei proceduri de comun acord. În primul rand e necesar să enumăr actele care se întocmesc obligatoriu în cazul unui deces: constatarea de deces de un medic cu liberă practică, certificat constatator de deces de către medicul de familie, medic de ambulanţă, medic legist sau anatomo-patolog, certificat de deces, eliberat de starea civilă. Certificatul de deces nu poate fi eliberat decat pe baza certificatului constatator de deces care nu poate fi eliberat decat în baza constatării de deces. Consideram că acest caz a fost de competenţa medicinei legale, conform Normelor Procedurale din 4 aprilie 2000, privind expertizele, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale în care autopsia e obligatorie în următoarele cazuri: cauza morţii nu este cunoscută şi cadavre neidentificate. Important de menţionat că pe fişa de solicitare încheiată de echipajul Serviciului de Ambulanţă prezent pe data de 19.03.2014, ora 8.51, se specifică că decedatul nu are certificat de naştere şi «Copil decedat, moarte suspectă». În aceste cazuri organele judiciare solicită autopsia medico-legală a cadavrului în mod obligatoriu conform aceluiaşi articol de lege (şi conform Noului Cod de procedură Penală art.185).

Transportul cadavrului care urmează să fie autopsiat de la locul faptei pană la morgă se asigură cu vehicule special amenajate aflate în dotarea serviciului de medicină legală sau cu alte mijloace aflate în relaţie contractuală cu acesta. Ţin să precizez că toate aceste servicii executate de medicina legală sunt plătite de IPJ. Cunoaştem cu toţii disfuncţionalităţile pe care le întampină IPJ-urile din toată ţara privind plata acestor servicii. Cu această ocazie vreau să avertizez medicii de familie să nu răspundă în nici un caz la insistenţele familiei care vă roagă să-i emiteţi Certificatul constatator de deces învocand de cele mai multe ori motive pecuniare. De asemenea, nu cedaţi nici insistenţelor organismelor de poliţie locale, care şi ele pot insista pentru eliberarea acestui document. Explicaţia acestor insistenţe ar putea fi aceea că, dacă vă declinaţi competenţa şi cazul devine medico-legal, asta înseamnă un nou dosar ce implică cercetări, anchete, luare de declaraţii şi cheltuieli suplimentare”, detaliază directorul Cătălin Graur în precizarea trimisă ieri după amiază redacţiei. (Z. V.)
Pe platforma webtv Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la şedinţa de la Prefectura Vrancea.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro