Sursa Medlive.hotnews.ro

Fracturile vertebrale sunt un fenomen intalnit mai ales in cazul pacientilor cu osteoporoza. Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a explicat ce este vertebroplastia, cui si cand este indicata, ce tip de anestezie se foloseste si ce presupune perioada de recuperare? “Procedura repara problema, dar daca exista o fractura la alt corp vertebral este necesara o noua interventie”, a precizat Dr. Bogdan Dorobat.


De ce apar fracturile vertebrale in osteoporoza?

Dr. Bogdan Dorobat: Osteoporoza este cea mai intalnita afectiune la nivelul pacientelor in varsta cand “fuge calciul din oase”. In multe cazuri, la un traumatism de multe ori foarte usor (o ridicare de 2-3 kg, o rotire a pacientului) se poate intampla o tasare, o turtire a corpului vertebral.

In acest caz pacienta are dureri mari, dureri care nu cedeaza la tratamentul antiinflamator.

Pot fi evitate aceste fracturi?

Dr. Bogdan Dorobat: In primul rand trebuie tratata boala de baza, osteoporoza.  Noi incercam sa tratam un efect al osteoporozei.

Care sunt optiunile de tratament? Ce este vertebroplastia?

Dr. Bogdan Dorobat: Vertebroplastia inseamna injectarea unei cantitati de ciment intr-un corp vertebral fracturat. E o consolidare mecanica.

Procedura se realizeaza cu anestezie locala, minima. Pacientul sta pe burta, se introduc 1-3 ace si se injecteaza acest ciment printre vertebre. Cimentul se intareste in 2-3 ore, pacientul poate merge chiar in aceeasi zi acasa.

Procedura repara problema, dar daca exista o fractura la alt corp vertebral este necesara o noua interventie.

Care sunt contraindicatiile?

Dr. Bogdan Dorobat: Principala contraindicatie este legata de tratamentul anticoagulant. Nu este o contraindicatie absoluta, ci relativa.

Vertebroplastia este indicata si in alte afectiuni. Exista pacienti cu fracturi vertebrale cauzate de alte probleme: metastazele osteolitice, mielom multiplu, hemangioame manifeste.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro