A face pipi în piscină nu e doar nepoliticos, ci şi foarte periculos pentru sănătate. Reacţia chimică dintre substanţele urină şi clorul din apă pot cauza leziuni organelor interne, potivit unui nou film din seria Breakthrough Science (Progresul Ştiinţei) a Societăţii Americane de Chimie.
Urinarea într-un bazin cu apă tratată cu clor determină apariţia unor cantităţi mici de substanţe chimice care pot irita plămânii, se arată în acest nou produs video realizat de Societatea Americană de Chimie, scrie Huffington Post.
Vinovat pentru această situaţie este aciduil uric din urină, susţine chimistul Ernest Blatchley de la Universitatea Purdue, SUA. El a recunoscut că şi el a făcut pipi într-o piscină, dar că acum nu o mai face şi aceasta nu doar pentru că nu este politicos.
Împreună cu colegii săi, Blatchley a descoperit că în urma interacţiunii dintre acidul uric şi clorul din apă apar mici cantităţi de cyanogen chloride (CNCl) şi trichlorimine (NC13). Specialiştii afirmă că inhalarea semnificativă a acestor două substanţe chimice dăunează sănătăţii.
Cyanogen chloride este o substanţă chimică foarte toxică. A fost, printre altele, folosit ca armă chimcă. Expunerea la cyanogen chloride provoacă iritaţii la nivelul sistemului respirator, la nivelul pielii şi ochilor”, a precizat Ernest Blatchley.
Volumul de substanţe chimice rezultat dintr-o cantitate tipică de urină eliberată de un înotător, de 30-80 mililitri, este, totuşi, mult mai mic decât cel asociat cu daunele amintite, s-a grăbit să menţioneze Blatchley.
Cu toate acestea, chimistul adminte că există probabilitatea ca şi aceste cantităţi, aparent nesemnificative, să cauzeze unele iritaţii, mai ales în cazul piscinelor interioare. De fapt, riscul creşte proporţional cu numărul de persoane care „se uşurează” în apă, piscinele aglomerate fiind cele mai problematice din acest punct de vedere.