Imediat ce ne facem un tatuaj, celulele albe se mobilizează să îndepărteze pigmenţii injectaţi în piele. Şi o fac prin trimiterea particuleleor de cerneală, care conţin toxine, pe circuitul sanguin pentru a fi eliminate pe cale naturală. Problema este că până ies, acestea pot afecta organele interne.
Tatuajele sunt, în zilele noastre, printre cele mai la modă metode de „înfrumuseţare“ în rândul adolescenţilor, tinerilor şi chiar a adulţilor. Specialiştii estimează însă că peste 50% dintre persoanele cu tatuaje doresc să le îndepărteze.Oamenii doresc înlăturarea tatuajelor dintr-o gamă foarte variată de motive: sociale, culturale sau pur fizice. Există persoane care dezvoltă reacţii alergice la acestea, chiar şi la câţiva ani de la efectuarea lor, deşi iniţial le-au tolerat bine.
Tatuajele se realizează prin injectarea pigmenţilor coloranţi în derm şi dispersarea acestora în final până la limita dintre derm şi epiderm. Datorită faptului că pigmenţii sunt prinşi într-o reţea fibroblastică, prezenţa lor în tegument este relativ stabilă. Cu toate acestea, după o vreme aspectul tatuajelor se degradează, ele îşi pierd conturul şi-şi atenuează culoarea.
Acest lucru se întâmplă deoarece imediat ce ne facem un tatuaj, celulele albe ale sângelui pornesc o lupta împotriva „intruşilor“, încercând să elimine pigmenţii injectaţi în piele, scrie Medical Daily.
Totuşi, în ciuda eforturilor, celulele albe sunt incapabile să îndepărteze în întregime un tatuaj, din cauză că ele sunt mult mai mici decât particulele de cerneală.
Celulele albe prin comparaţie cu particulele de cerneală Foto: Captură video You Tube
Procedura de îndepărtare a tatuajelor cu ajutorulu laserului nu face altceva decât să le uşureze misiunea. Nu laserul curăţă pielea, celulele albe se ocupă de acest lucru. Laserul nu face altceva decât să fragmenteze particulele de cerneală, astfel încât acestea să poată fi „cărate“ de celulele albe prin fluxul sanguin în ficat, pentru a fi eliminate din corp. Îndepărtarea tatuajelor nu este însă lipsit de efecte secundare. Unii pigmenţi, în special cel de culoare galbenă, devin toxici pentru organism prin expunerea la acţiunea reazelor UV sau a laserului, ceea ce poate afecta ficatul, rinichii sau splina.
Mai mult, potrivit unui raport dat publicităţii anul trecut de Public Health England, în culorile roşii se foloseşte mercur, în timp ce în culorile verde şi albastru se foloseşte cobalt. Un alt studiul efectuat de Jorgen Serup, profesor de dermatologie la Spitalul Universitar din Copenhaga, a descoperit că 13 din cele mai folosite 21 de cerneluri din Europa conţineau substanţe cancerigene.
Îndepărtarea e dureroasă
În cele mai multe cazuri, îndepărtarea tatuajelor cu laser este un proces dureros, care trebuie repetat de mai multe ori pentru a obţine un efect cât mai bun. Cu toate străduinţele însă, rareori tatuajele pot fi şterse definitiv, fără nicio urmă. Depinde foarte mult de pigmenţii şi densitatea cernelii utilizate. „Este mult mai greu să scoţi un tatuaj decât să-l faci“, a precizat Destin Sandlin, specialistul în îndepărtarea tatuajelor în cadrul filmuleţului de mai jos.