În ultima perioadă, pe majoritatea site-urilor de știință și sănătate, are loc o amplă campanie de informare a oamenilor asupra efectelor dăunătoare pe care consumul de zahăr în mod excesiv le poate avea asupra creierului nostru și implicit asupra modului în care gândim.

Zahărul este un aliment prezent în majoritatea mâncărurilor pe care le găsim în ziua de astăzi pe piață, iar dacă vă doriți să treceți la un stil de viață prin care să vă doriți să eliminați zahărul din dieta zilnică, veți avea foarte multe etichete cu ingrediente de citit.

Într-una dintre ultimele discuții lansate de TED Talks, se explică în mod concret, cu cifre și grafice,  efectele pe care zahărul le are asupra creierului uman și care sunt reacțiile care au loc în organismul nostru în momentul în care consumăm acest aliment.

Când consumăm un aliment ce conține foarte mult zahăr, papilele noastre gustative, stomacul și creierul nostru primesc semnale care anunță prezența acestei substanțe în organism. Activarea sistemului de recompensă (sistem folosit pentru educarea copiilor sau pentru dresarea animalelor) are loc într-un mod diferit față de activarea acestui sistem atunci când consumăm alcool sau nicotină.

O doză mare de zahăr cauzează creșterea nivelului de dopamină din creier și fac organismul să ceară tot mai mult zahăr, având efectele similare unui drog care creează dependență.

Nicole Avena explică de ce dulciurile și micile gustări ar trebui să fie mereu consumate cu moderație, deoarece efectele zahărului asupra organismului pot fi extrem de dăunătoare și pot cauza o reală dependență.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro