Invitatul jurnalistului Ionuţ Ancuţescu la Adevărul Live, Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a vorbit despre temele fierbinţi ale industriei pharma: actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, revizuirea metodei de calcul a taxei clawback, modul de stabilire a politicii de preţ pentru medicamente şi finanţarea sistemului de sănătate.
Câteva dintre principalele declaraţii:
Dacă nivelul de consum este aşa cum este astăzi, lista de compensate vine pe deasupra, într-adevăr companiile ar avea de plătit o diferenţă foarte mare. În toate întâlnirile noastre susţinem o rectificare bugetare pozitivă care ar micşora aceste diferenţe. Trebuie puţin regândit acest drept şi adus în actualitate. Nu putem să trăim în trecut, cu atât mai mult cu cât vorbim de bugete, spune Călin Gălăşteanu.
Taxa clawback se calculează relativ simplu. Există o sumă X stabilită în bugetul de stat, suma pe care autorităţile o varsă în sistem. Acum este de 1,5 miliarde de lei. Tot consumul care depăşeşte asta este plătit de industria pharma. Consumul pe trimestrul trecut a fost undeva la 1,9 miliarde. Deci diferenţa, 400 de milioane pentru un trimestru, este suportată de industria pharma, explică Călin Gălăşteanu.
De mulţi ani în România există un cod care se cheamă cod de etică la care toate companiile membre se obligă să-l pună în practică. Există nişte provizii în codul de etică care pot conduce la amenzi dacă nu se respectă, de asemenea escaladarea potenţialelor problemelor de etică, la nivel european sau al companiilor implicate se pedepseşte.
Trebuie să ne uităm la bugetul sănătăţii care nu a cunoscut o evoluţie pozitivă în ultimii patru ani, cu excepţia lui 2012 legat de arierate. Din perspectiva omului de afaceri, România nu oferă un element de bază: predictibilitatea. Acest lucru nu te face să vii şi să investeşti, cum s-ar investi într-o ţară cu potenţial, cu aproape 20 de milioane de locuitori. La nivel european, consumul de medicamente din România este cel mai mic. Aproximativ 70% din vânzările totale de medicamente sunt cele compensate. Este o industrie care depinde de bugete.
Nu am un sondaj făcut pe salarii comparativ cu alte domenii, însă, în ultima vreme, există nişte restructurări. Industria pharma este un domeniu care a generat şi va mai genera restructurări, spune Călin Gălăşteanu despre salariile acestei industrii.
Există, după cum ştim cu toţii, un exod de specialişti. În timp ce deficitul bugetar poate fi rectificat, cândva, deficitul de specialişti este foarte greu de rezolvat, chiar imposibil. Este una din misiunile primordiale ale celor care guvernează destinul sănătăţii din România: să încerce să oprească acest exod al medicilor. Eu aş vrea să cred că dacă ar fi existat o soluţie, fie şi intermediară, toţi miniştrii şi secretarii de stat din fruntea ministerului ar fi găsit-o. Faptul că nu există le dă de gândit. Asta nu înseamnă că autorităţile trebuie să depună armele.
Sectorul privat, probabil că este de viitor, dat fiind că nici el nu este suficient de bine dezvoltat. Aici trebuie făcuţi paşi legislativi curajoşi în aşa fel încât să atragă în mod natural absolvenţii de profil.
Lista de compensate trebuie actualizată cel puţin la un an, ca interval de timp de bun simţ. Peste cinci ani îmi doresc să putem discuta de alte proiecte, altele decât finanţarea şi subfinanţarea. În primul rând să discutăm despre România ca o ţară care oferă posibilităţi sectorului de cercetare-inovare în farmacie; un loc unde să putem investi, nu doar în facilităţi, dar mai ales în studiile clinice. În primul rând aici există foarte multă patologie, din păcate. Sunt foarte mulţi oameni care ar putea beneficia de aceste tratamente înainte să ajungă pe piaţă, mărturiseşte Călin Gălăşeanu.
Sistemul olandez este unul transparent, predictibil şi sustenabil din punct de vedere financiar. Am locuit acolo, nu regret că m-am întors. În clipa de faţă eu sunt foarte mulţumit de ceea ce am realizat aici, până acum. Evident îmi doresc să fac cât mai multe, conchide Călin Gălăşeanu.
Citeste mai mult: adev.ro/n3anxt