Un profesor de bioinginerie de la Universitatea Stanford a creat un microscop din hârtie ale cărui costuri de producţie ajung la 50 de cenţi (aproape doi lei).

Manu Prakash este inventatorul microscopului origami, denumit Foldscope. El speră că invenţia lui va ajuta la uşurarea procesului de detectare a bolilor precum malaria, boala somnului, schistosomioza sau boala Chagas. Asta ar putea reduce răspândirea respectivelor boli.

Pentru fiecare dintre aceste boli, bioinginerul a realizat câte un microscop specializat, existând, în total, 12 modele.

„Voiam să fac cel mai bun instrument de detectare a bolilor care să poate fi distribuit aproape gratuit. Noi numim ce a ieşit din acest proiect microscopie de unică folosinţă“, a declarat Prakash.

Foldscope poate fi asamblat în câteva minute şi poate fi făcut într-un microscop cu câmp luminos, microscop cu fluorescenţă sau cu proiecţie.

Dispozitivul se foloseşte de o lentilă sferică şi nu de una concavă, iar aceasta poate mări mostrele de 2.000 de ori. Asamblarea poate fi făcută de oricine, deoarece bucăţile sunt aranjate după culori.

Utilizatorul poate pune o mostră pe o lamelă şi poate să o introducă între straturile de hârtie ale microscopului. În Foldoscope se poate introduce un LED alimentat de o baterie de la ceas şi imaginile pot fi proiectate pe perete. Asta le va permite doctorilor să se uite împreună la mostre şi cercetătorilor să îl folosească ca pe un instrument didactic.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro