Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a venit la Adevărul Live pentru a discuta despre provocările la care sunt supuşi bolnavii români de cancer de către sistemul sanitar.
Numărul românilor diagnosticaţi an de an cu cancer a crescut foarte mult, iar lipsa tratamentelor noi şi carenţele din radioterapie le pune acestora tot mai multe piedici. Astfel că ţara noastră se situează încă pe primele locuri în Europa la mortalitatea prin mai multe tipuri de cancer.
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a vorbit la la Adevărul Live despre şansele de supravieţuire ale celor nou diagnosticaţi cu această boală şi despre situaţia supravieţuitorilor.
Orice zi de întârziere poate fi fatală pentru bolnavul de cancer
Din 2008, Programul de Oncologie s-a degradat esenţial. Şansele de tratament sunt aproape de zero. Nu vreau să alarmez, dar aceasta este situaţia. S-au făcut eforturi pentru aducerea tratamentelor de bază, dar asta nu înseamnă că s-au rezolvat problemele. În luna octombrie, preşedintele Casei, cu un efort financiar, a rezolvat lista „ruşinii“, a „morţii“, unde se aştepta şi 6 luni, când de cele mai multe ori era prea târziu. Pentru un pacient cu cancer aşteptarea este lungă chiar şi de o zi. Diagnosticarea se face tardiv fără programe de screening, şi nici atunci tratamentele nu există, conform preşedintelui Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer din România.
Au început să reapară listele de aşteptare. E drept că timpul nu e atât de mare ca anul trecut, dar e mult şi o zi. Acum durează o lună, o lună şi jumătate acum, e foarte mult. Timpul ăsta e în defavoarea pacientului. Noi facem presiuni să existe un registru electronic care să rezolve acest timp. S-au cheltuit foarte mulţi bani pe sisteme electronice car enu funcţionează, care nu ajută la nimic, spune Cezar Irimia.
Medicamente aduse cu sacosa
Accesul este zero. Am avut „noroc“ că anumiţi pacienţi au beneficiat de tratamente noi în studii clinice, dar majoritatea aşteaptă medicamentele de şase ani. Suntem singura ţară care nu şi-a reactualizat listele de şase ani. Chiar şi Bulgaria şi-a reactualizat aceste liste de patru ori. Finanţarea Ministerului Sănătăţii nu există. Noi, ca Asociaţie, am fost duşi cu preşul. Încercăm să facem ceva pentru că ne mor copii, ne mor adulţi.
Ni s-a promis ceva de 1 aprilie, o zi semnificativă. Ministerul şi-a făcut treaba, dar Guvernul se lasă aşteptat. Eu nu etichetez decât sacrificul acesta în numele crizei. Avem exemple de ţări care au investit, în criză, în sectoarele esenţiale: educaţie şi sănătate. Noi am investit în trotuare. No am tolerat, responsabilitatea este şi a noastră. Trebuie să luăm atitudine şi să ne acordăm noi o şansă la viaţă, spune Cezar Irimia.
Avem probleme cu medicaţia de bază. Eforturi s-au făcut, dar nu suficiente pentru a ajuta toţi pacienţii. Noi încă mai aducem, ilegal dar pentru un scop nobil, medicamente cu sacoşa, mărturiseşte Cezar.
În Franţa este cel mai bun program de oncologie. Acolo s-a hotărât testarea tuturor pacienţilor de cancer. Au constat că s-a făcut o economie de 40%. Testarea genetică care pare ceva ştiinţifico-fantastică, este benefică pentru că oferă o şansă în plus, şi chiar o economie programului de oncologie.
Nu doar în România a crescut numărul celor diagnosticaţi cu cancer. Însă la noi s-a dublat mortalitatea. Sunt multe elemente în defavoarea noastră, care lipsesc în tratarea cancerului, de la depistarea tardivă până la investigaţie şi tratament. Accesul la investigaţii, la tratament, este aproape zero, spune Cezar.
48.300 de decese anual din cauza cancerului în România. Riscul de a face cancer este aproximativ de 20% în cazul românilor.
Radioterapia este accesibilă la doar 12% din pacienţii cu cancer
Şi acest domeniu este foarte prost. Radioterapia rezolvă doar 12% din necesarul ţării. Restul mor cu zile. Aparatele vechi n-au mai primit autorizare de funcţionare pentru că sunt, într-adevăr, nocive. Cele noi nu au fost aduse din lipsa finanţării. Avem o promisiune de trei aparate acolo unde există deja buncăre. România are nevoie de vreo 60 de aparate, minim. Dar trei sunt mai bune decât nimic.
Eu sper ca, în câţiva ani, cancerul să devină o boală cronică, scoasă din sfera fatalităţii - Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
Pacienţii se tratează în privat, unde este foarte scump. Cei de la casele judeţene decontează parţial. Aici fiind vorba de aparate noi implică o co-plată. Cei care nu au bani pentru privat, aşteaptă patru-şase luni pentru un loc la un aparat de stat, timp în care starea se agravează. Situaţia este dezastruoasă în oncologie. În Bucureşti există mai multe centre, există un centru şi în Braşov, Cluj. Dar chiar şi private, aceste centre nu fac face cererii. Doar 12%, repet, au acces. Restul rămân netrataţi, continuă Cezar Irimia.
Protezele mamare - o necesitate medicală, nu un moft estetic
Din cauza intervenţiei radicale chirurgicale nu există o alternativă. Este necesară şi protezarea exterioară gratuită. Şi această protezare nu ar trebui considerată ceva estetic. Noi am cerut protezarea exterioară mamară să intre în decontare, cu memorii de la medicii ortopezi cum că lipsa unui sân duce la scolioză. Proteza mamară este o chestiune medicală, nu un moft estetic, spune Cezar Irimia.
Reconstrucţia de sân este recomandată, dar sunt foarte puţini esteticieni care fac asta şi aşa că se va întâmpla tot în privat, cu aceleaşi probleme de co-plată.
Tratamentele naturiste – doar la sfatul medicului curant
Experienţa mea este neplăcută în acest sens: tratamente naturiste pentru pacienţi cu şanse reale de vindecare care au renunţat la tratamentul alopat. Nu există alternative pentru pacientul cu cancer, decât cele ştiinţifice, întăreşte Cezar Irimia.
Nu există alternativă. Eu ştiu asta de la medici responsabili. Tratamentele naturiste pot fi luate cu recomandarea medicului şi nu de capul nostru. Ne poate face mai mult rău decât bine. Am avut experienţe triste cu aceste tratamente naturiste, spune Cezar Irimia.
Sursa