Cardul de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 septembrie, dată la care asiguraţii români nu vor mai beneficia de servicii medicale în lipsa documentului electronic. Despre noile modificări a vorbit, la Adevărul Live, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), doctorul Vasile Ciurchea.
Cele mai importante declaraţii Care ar fi economiile? Vasile Ciurchea: Economiile au venit destul de repede după 1 mai. În momentul în care am evaluat luna mai, la nivel naţional am văzut o economie la 91 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă că numărul serviciilor medicale a scăzut. Scăzând numărul de servicii medicale sigur că am făcut o economie de bani. Acum începând cu 1 mai, cardul a devenit obligatoriu, deşi tot timpul s-a spus că nu este obligatoriu, că am amânat de nu ştiu câte ori cardul...nu l-am amânat niciodată. El a devenit obligatoru pentru cei care l-au primit.
Sigur că pentru cei care nu l-au primit nu este obligatoriu şi trebuia să lăsăm o perioadă de acomodare, dar şi pentru ca putea intra toate persoanele în posesia lui. Nu era normal ca de mâine, să zicem, ai sau nu card, el este obligatoriu. Până la urmă, rolul nostru este să asigurăm servicii medical atunci când pacienţii au nevoie. Au trecut lunile, am văzut ce s-a întâmplat. Şi anume, eu am sperat ca în aceste luni, cei care nu şi-au primit cardul şi trebuiau să îl aibă, să intre în posesia cardului şi am constat că s-a pierdut interesul de a intra în posesia cardului. Spre exemplu, la Casa Bucureşti, unde au fost cele mai multe carduri returnate, comparativ cu restul ţării, un număr de 14.000 de cetăţeni au venit, au cerut cardul, au stat la coadă, au făcut scandal, după care şi-au pierdut interesul.
Noi am formulat un SMS pe care l-am trimis cetăţeanului care nu a intrat în posesia cardului prin care acesta a fost informat că a fost identificat cardul şi se poate prezenta să îl ridice. Din cei 14.000 de oameni care nu intraseră în posesia cardului, la Casă s-au prezentat aproximativ 3.000 de oameni. Aceşti oameni care nu şi-au ridicat cardul vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie? Concret, aceşti oameni, dacă nu au cardul, nu vor mai primi servici. Pentru că atunci când te duci la medic, îi dai datele şi se va vedea dacă a fost sau nu emis cardul pe numele tău. În cazul în care a fost emis, tu trebuie să te prezinţi cu cardul. Sigur, exceptând situaţiile de urgenţă pentru că atunci nu îţi va cere nimeni cardul. Pentru cei care nu a fost emis cardul, ei vor primi servicii medicale pentru că nu poţi să îi ceri cardul dacă nu a fost emis. Vor primi un pachet minim de servicii. Pentru câţi oameni nu a fost emis cardul şi de ce nu au? Până în acest moment noi am tipărit 15 milioane de carduri şi au rămas nedistribuite mai puţin de 300.00 la acest moment, la nivel naţional. Deci 300.000 de oameni nu au în acest moment carduri.
Ce trebuie să facă un om dacă are cardul emis, dar nu a intrat în posesia lui? Să se ducă la Casa de Asigurări unde este asigurat şi să îşi ceară cardul. Cei de la Casă i-l dau, dacă a fost emis. În cazul cetăţenilor care refuză să folosească cardul, din diverse motive, primesc o adeverinţă care ţine loc de card şi este valabilă trei luni de zile. De ce trei luni? Pentru că, spre exemplu, dacă de mâine nu mai eşti asigurat, timp de trei luni mai primeşti servicii medicale şi atunci ăsta a fost motivul pentru care este valabilă 3 luni. Până la urmă, sistemul supravieţuieşte prin contribuţia asiguraţilor, necontribuind, primeşti un pachet minim de servicii, foarte puţine medicamente şi ţi se asigură urgenţă. Au mai scăzut serviciile medicale după luna mai?
Au mai scăzut şi în iunie numărul serviciilor medicale cu peste un milion de servicii medicale. Cred că lumea începe să fie responsabilă. Mă refer la serviciile care trebuie să fie oferite. Acel numărul de servicii cu care a scăzut înseamnă că fie erau servicii oferite fictive, fie care nu trebuiau oferite. La cât va creşte economia? Aţi făcut o proiecţie? Lunile de vară sunt în general luni în care oamenii accesează mai puţin serviciile medicale. Ca să ai o imagine foarte clară trebuie să faci o evaluare la şase luni. Noi încercăm să facem o evaluare pentru a avea o informare corectă şi să comparăm jumătate de an 2015, de când funcţionează cardul, cu aceeaşi perioadă din anul 2014. Şi atunci ai o viziune clară asupra a ceea ce se întâmplă.
Dar sigur, aceste economii vor fi folosite tot în sistemul medical. Deci aceste economii nu vor intra în majorarea care se va face de la 1 ianuarie 2016? Orice majorare de venit se face din veniturile pe care cel care este plătitor, angajator, le realizează. Nu există niciun loc în lume unde se dau salarii fără a se produce nimic. Deci spitalele au un contract cu Casa şi pot şi ei să îşi realizeze veniturile proprii. Deci suma venită a unui spital, este din contractul cu Casa plus veniturile realizate de el. Din aceste venituri se plătesc salarii, se plătesc utilităţi. Deci, din aceste economii se vor asigura cei 25% din creşterea salarială. Sunt spitale care ţin de Administraţia Locală şi unde Administraţia Locală contribuie.
Veniturile unui medic trebuie să fie suficiente sau satisfăcătoare în aşa fel încât el să-şi desfăşoare activitatea fără să se gândească în continuu la ziua de mâine sau la venitul pe care ăl are. Pentru că, spre deosebire de alte meserii, medicina salvează vieţi sau măcar o prelungeşte. Nimeni nu a putut să cuantifice până acum cât ar putea costa o zi de viaţă. S-a constat că atunci când o persoană se îmbolnăveşte, boala lui este cea mai gravă, cea mai importantă şi atunci intervine o stare de disconfort. Este adevărat că uneori intervin boli în cazul cărora, dacă nu intervii la timp, poate fi prea târziu. Având cardurile, este mai uşor să faceţi un control? Serviciile medicale au o particularitate sau pentru noi este altfel decât în alte domenii. Noi controlăm serviciile după ce au fost efectuate. Deci se duce pacientul la medic, iar noi abia după aceea putem face un control. De ce nu fost validate anumite servici în luna iulie? Nu se pune problema la serviciile oferite cu card pentru că acelea sunt serviciile unde cardul lasă amprenta.
După ce bagi cardul în unitate, chiar dacă acesta nu funcţionează pe moment, amprenta de timp şi de loc a rămas acolo şi nu mai poate fi schimbată. În cea mai neagră situaţie, să zicem că unitatea nu merge timp de cinci ore, nu ţii pacientul în cabinet atâta timp. Îi acorzi serviciul, şi îl ridici în cel mult 72 de ore pentru a putea fi decontate. Este un sistem extrem de mare. Nu este niciunul la fel de mare care să gestioneze aproape 20 de milioane de cetăţeni, să fie funcţional 24 din 24 de ore şi să aibă un număr aşa mare de accesări. Nu am negat niciodată şi nu am susţinut că este un sistem perfect, dar este perfectibil. Niciodată sistemul nu a căzut, dar a răspuns mai greu, este adevărat. Sistemul medical este cel care nu se opreşte niciodată. Cineva are are nevoie de un serviciu medical în fiecare secundă. Nu am impus un anume tip de cititor, am lăsat la liber şi au fost 17 tipuri de cititoare care au fost compatibile cu sistemul. La spital, cardul se foloseşte la internare şi la externare. Ca să nu mai spun că am găsit în spitale cardul prins de foaia de observaţie. Sigur, în aceste cazuri am luat măsuri. Fiecare cetăţean trebuie să îşi păstreze cardul şi să nu îl laşi medicului. Dacă îşi uiţi PIN-ul, te duci la Casă şi îl schimbi. Este responsabilitatea noastră să nu deblocăm un card fără să ştim al cui este
Care este situaţia în mediul rural? Toţi medicii utilizează calculatorul pentru că la un cabinet medical, toată lumea foloseşte calculatorul, nu mai poţi fără calculator. Mai mult, în urmă cu câţiva ani, fiecare medic de familie a primit laptop tocmai pentru a nu mai exista probleme. S-a spus că de ce nu am dat noi cititoarele. Fiecare şi-a cumpărat ce a vrut. Acu cred că există foarte puţin zone unde nu există semnal de internet. Despre sistem Vineri a fost o pană de curent, că nici generatorul nu a pornit şi sistemul nu a funcţionat cam două ore. Pentru că acest sistem, atunci când vine curentul, el trebuie pornit pentru că nu porneşte singur. Noi preferăm să se oprească, decât să stricăm totul. Probleme sunt comune, dar le putem rezolva doar discutând împreună. Există o economie?
Nu pot să dau o cifră pe care toată lumea să o ia de bună. Dar se menţine economia până la acest moment. S-ar putea face o previziune. Dar haideţi să ne gândim că vine septembrie, începe şcoala, copii se duc în colectiv, răcesc, au nevoie de servicii medicale. Spre exemplu, în iunie, din aproape 13 milioane de servicii, 9 milioane au fost oferite cu cardul. Peste 2 milioane de servicii au fost acordate pacienţilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, categorie pentru care nu a fost emis card. Vom face controale să vedem dacă acestea au fost reale. Ne concentrăm pe serviciile acordate fără card.
Pentru moment, aceste economii acoperă creşterile salariale ale medicilor cu 25% de care spunea premierul Victor Ponta. În ultima lună, la nivel de Bucureşti, îngrijirile la domiciliu a crescut cu 150.000. avem suspiciuni că încă sunt medici care încearcă să păcălească sistemul. Am stabilit că ce este peste 18 ani şi este asigurat are card. Despre salariile medicilor din mediul privat Ce se întâmplă cu salariile din mediul privat nu este treaba mea. Numărul aceste servici, procentual, se menţin tot acolo. Nici la medicina de familie nu creştem salariile pentru că acelea sunt cabinete private. Autorităţile îi sfătuiesc pe cei 300.000 de asiguraţi care nu au intrat în posesia cardurilor până acum să se intereseze la casele judeţene de asigurări de sănătate şi să facă tot posibilul pentru a obţine documentul electronic.
Decizia a fost luată după ce oficialii din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au considerat că au acordat timp suficient atât medicilor cât şi pacienţilor pentru a se acomoda cu noul sistem. Medicul Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat, pentru „Adevărul”, că şi adeverinţele vor funcţiona din septembrie, însă de această dată doar în anumite situaţii. „De la 1 septembrie, adeverinţa se va da pentru cei care au refuzat cardul din motive religioase, pentru cei care l-au pierdut, sau pentru cei care au cardul emis, dar nu au intrat în posesia lui din motive tehnice. Acestora din urmă, dacă acel serviciu poate fi temporizat, le recomandăm să meargă la casa de sănătate pentru a intra în posesia documentului, dacă serviciul nu poate fi temporizat, ei pot primi adeverinţa şi serviciul e ridicat în sistem în cele 72 de ore pe care le are medicul la dispoziţie pentru situaţiile excepţionale”, a subliniat Ciurchea.