Norme Coca 2023 - 2024

O femeie din Brăila a murit în spitalul din oraş, deşi acolo trebuia să i se poată face o intervenţie care îi salva viaţa. Femeia a suferit un infarct şi urma să fie trimisă spre Bucureşti, unde să i se monteze un stent coronarian. În mod normal, operaţia trebuia făcută la secţia de cardiologie a spitalului din Brăila. Însă aceasta este de aproape doi ani în reparaţii

„S-a prezentat la UPU dimineaţă, la ora 7.50, a ajuns la noi la 10.30, deci două ore şi jumătate, mai face încă trei până la Bucureşti”, povestește un medic despre acest caz.

Femeia în vârstă de 72 de ani nu a mai ajuns la Bucureşti, unde urma să îi fie implantat un stent. Procedura salvează vieţile pacienţilor dacă este făcută în primele câteva ore după ce aceştia au suferit un infarct. Secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean din Brăila trebuia să funcţioneze, de la 1 iulie anul acesta, sub denumirea de Centrul Naţional de Infarct. Ar fi făcut parte din programului naţional de prevenire şi tratare a infarctului şi aici urmau să se facă operaţii gratuite pentru montatea de stenturi. Lucrările de modernizare au început în februarie 2013, după ce licitaţia pentru contractul de 10 milioane de lei a fost câştigat de o firmă din Austria.

„Acum văd cu stupoare că s-a mai făcut un referat în care dumnealor cer încă un act adiţional în care se cere prelungirea cu încă 146 de zile motivând lipsa dirigintelui de şantier pe partea electrică”, spune Ovidiu Nechita, vicepreşedinte CJ Brăila.

Activitatea Consiliului Judeţean Brăila, beneficiarul lucrării, este complet blocată după ce preşedintelui Gheorghe Bunea Stancu a fost acuzat de corupţie şi nimeni nu mai ţine evidenţa contractelor aflate în desfăşurare. Dacă lucrările ar fi fost gata, la Spitalul din Brăila puteau fi montate, până la sfârşitul anului, 50 de stenturi.

„Am avut 50 de cazuri alocate. Le-am pierdut pentru că, sigur nu s-a putut lucra, clădirea nefiind încă gata”, spune dr. Bogdan Minescu, şeful secţiei Cardiologie SJU Brăila.

În fiecare an, în Brăila, 200 de oameni suferă un infarct miocard. Numai jumătate dintre ei supravieţuiesc. În judeţele din estul ţării, singurul centru inclus în programul naţional de infarct este la Iaşi.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro