Virulenta HIV, virusul care declanseaza SIDA, pare sa se fi diminuat de-a lungul anilor, pe masura ce populatiile infectate au dobandit un acces tot mai mare la medicamente antiretrovirale, potrivit unui studiu publicat luni, care a fost realizat in Africa.

Autorii studiului, coordonat de Rebecca Payne, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, au monitorizat doua grupuri de persoane infectate cu HIV din Africa de Sud si Botswana, doua tari puternic afectate de SIDA.

In Botswana, unde epidemia de infectii cu HIV a inceput mai devreme si unde prevalenta adultilor seropozitivi este mai ridicata decat in Africa de Sud, autorii studiului au constatat ca virusul s-a adaptat dezvoltand o serie de mutatii genetice, ca raspuns la reactia imunitara a organismului, declansata de antiretrovirale.

Insa aceasta adaptare a HIV, realizata pentru a scapa de antiretrovirale, a cauzat o diminuare a capacitatii sale de a se replica si a virulentei sale, in comparatie cu grupul de persoane infectate din Africa de Sud, unde antiretroviralele au fost administrate mai tarziu, au constatat autorii acestei cercetari stiintifice, publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Folosirea sporita (si precoce) de antiretrovirale ar putea sa contribuie astfel la un declin al virulentei HIV", au concluzionat autorii studiului.

"Daca acest proces observat in cadrul studiului se confirma, atunci el ar trebui sa accelereze considerabil succesul programelor actuale de preventie si de tratare a infectiilor cu HIV, al caror obiectiv este de a eradica boala", au subliniat ei.

Inca din 2012, autoritatile sanitare din lumea intreaga, inclusiv Ministerul Sanatatii din Statele Unite, au recomandat administrarea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru persoanele din categoria cu risc inalt, inclusiv pentru homosexuali.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a adoptat aceste recomandari in iulie 2014.

Mai multe studii clinice au aratat ca suprimarea incarcaturii virale pentru persoanele infectate reduce considerabil riscul de transmitere a HIV la partenerii sexuali ai acestora.

De cand primul antiretroviral (ARC) contra HIV a fost autorizat de Autoritatea americana a medicamentelor (Food and Drug Administration/ FDA), in urma cu 27 de ani, aceste tratamente au cunoscut o eficienta tot mai mare, iar efectele secundare ale lor au scazut considerabil.

In plus, accesul populatiei la ARC a determinat o scadere drastica a numarului de infectii si de decese cauzate de SIDA.

In iulie 2012, FDA a aprobat lansarea pe piata a Truvada, produs de Gilead Sciences, primul medicament antiviral cu rol de preventie contra SIDA destinat persoanelor din categoriile de risc.

Potrivit ONUSIDA, pe plan mondial existau 35 de milioane de persoane infectate cu HIV la sfarsitul anului 2013. In acel an, 2,1 milioane de persoane au fost infectate si 1,5 milioane au murit din cauza acestei infectii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro