Hepatita E este principala vinovată pentru epidemiile de hepatită acută la nivel mondial, arată un studiu francez recent. Această afecţiune se răspândeşte în tot mai multe state europene.

Până nu demult, infecţiile cu virusul hepatitic E existau în ţările dezvoltate, cum este Franţa, doar ca urmare a călătoriilor în zone la risc (India, Mexic). Dar numărul cazurilor de hepatită E apărute spontan a crescut în ultima vreme, iar tulpinile virale sunt comune la om şi la unele animale, potrivit „Sciences et Avenir“. De fapt, în Franţa, au fost confirmate 249 de cazuri autohtone de hepatită E în 2011, faţă de numai 9 în 2002. În general, afecţiunea nu se manifestă prin simptome zgomotoase, iar cei mai mulţi nu ştiu că o au. În plus, boala se vindecă, în majoritatea cazurilor, la fel de spontan cum apare.

Însă hepatita E poate evolua în forme grave în cazul persoanelor în vârstă, al celor imunodeprimate sau cu afecţiuni hepatice.

„Infecţia cu virus hepatitic E pare să fie mult mai frecventă decât se estimează, pentru simplul fapt că avem o serie destul de mare de pacienţi la care nu se găseşte în mod normal o cauză a unei afecţiuni hepatice acute la care nu se caută şi eventuala prezenţă a virusului hepatitic E, deşi se ştie că este un virus cu cale de transmitere fecal-orală şi, mai mult decât atât, este prezent în România“, precizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Bucureşti.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Franţa a observat, în urma unor studii, că anumite alimente cresc riscul contaminării cu virusul hepatitic E. Mai precis, specialiştii au constatat că 65,3% din crescătoriile de porci franceze sunt contaminate, iar cercetările au arătat că virusul se poate transmite de la porc la om.

Carnea trebuie gătită bine Pentru a evita contaminarea cu hepatită E prin consumul produselor din carne de porc, acestea ar trebui gătite la o temperatură de aproximativ 71 de grade Celsius timp de 20 de minute.

Mai ales produsele din ficat de porc pot fi riscante, spun specialiştii francezi. Hepatita E, un pericol şi în Olanda Şi Olanda se confruntă cu un număr crescut al cazurilor de hepatită E, mai ales al celor silenţioase, fără simptome, de care oamenii nu ştiu. Un studiu publicat în luna august anul acesta în „Eurosurveillance“ a arătat că infecţia cu virusul hepatitic E este foarte comună în rândul donatorilor de sânge. Iar acest lucru i-a condus pe cercetătorii olandezi la concluzia că aproximativ un sfert din populaţia olandeză a fost sau este infectată cu virusul hepatitic E.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro