Virusul HIV folosește o „mantie a invizibilității” formată din celulele gazdei, arată o descoperire ce reprezintă un pas important în înțelegerea virusului și care ar putea duce la noi modalitați de a lupta împotriva sa.

Într-un studiu publicat în Nature, echipa de la University College London și Consiliul de Cercetări Medicale al Laboratorului de Biologie Moleculară explică modul în care HIV folosește molecule din interiorul celulelor gazdă dintr-o persoană infectată pentru a evita alertarea sistemului imunitar înnăscut – celule și mecanisme care formează prima linie de apărare a corpului nostru – despre prezența sa.

Citește și: Vești bune! Scade numărul infecțiilor cu HIV

Prin folosirea celulelor gazdei pentru a se ascunde, virusul se poate înmulți în corp fără să fie perturbat. Echipa a putut identifica modul în care virusul HIV a folosit această tactică de camuflaj și apoi a putut urmări cum invadatorul viral ar putea fi scos din ascunziș.

Greg Towers, autorul studiului, a explicat cum descoperirea ar putea pava calea pentru alte tratamente decât cele folosite în prezent. „HIV folosește anumite molecule din celule, numite „factori ai gazdei”, pentru a se ascunde de sistemul de alarmă al corpului”, a declarat acesta. „Ne-am dat seama că unul dintre factori ai gazdei este relativ de ușor de influențat medicamentos, însemnând că virusul nu se mai poate folosi de el pentru a se ascunde”.

Citește și: Un nou potențial vaccin împotriva SIDA pare să elimine complet virusul din corpul maimuțelor

Folosind o substanță experimentală bazată pe ciclosporină, folosită la scară largă pentru a preveni respingerea organelor după transplant, cercetătorii au putut ținti acești factori în mod direct și au eliminat ascunderea virusului prin blocarea interacțiunii dintre acesta și molecula celulei gazdă.

Abordarea diferă de alte metode de luptă împotriva HIV pentru că se concentrează pe modificarea sistemului imunitar și nu pe virusul propriu-zis.

„Locul unde diferă de tratamentul clasic antiviral este că nu direcționezi substanța asupra virusului, ci previi gazda din găzduirea virusului”, spune Towers. „Efectul antiviral este, ca atare, oferit de sistemul imunitar înnăscut și nu de medicament”.

Citește și: Până și virușii au probleme cu schimbările climatice

Acesta a adăugat: „Unul dintre motivele pentru care crearea unui vaccin împotriva HIV este atât de dificilă este pentru că virusul este invizibil pentru sistemul imunitar înnăscut. Deci, atunci când încerci să vaccinezi, sistemul imunitar nu înțelege față de ce încearcă să reacționeze. «Dezvăluirea» virusului, după cum descrie lucrarea noastră, ne permite să arătăm virusul sistemului imunitar și, ca atare, îl stimulează – care, în mod evident, este un lucru extrem de puternic odată ce știe față de ce să reacționeze”.

Sursa: Live Science

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro