Circa 99% din personal a fost prezent la proteste, anunţau ieri, la prima oră, liderii Sanitas. În puţine cazuri medicii s-au alăturat cadrelor medii. La cel mai mare centru medical din Sectorul 3 al Capitalei, Policlinica Titan, medicii şi asistentele recunosc că nici măcar nu au fost anunţaţi cu privire la greva de avertisment programată pentru ieri. "Nu ştim nimic. Se munceşte normal", a declarat o asistentă reporterilor EVZ.

Nu la fel de deschişi sunt medicii, când sunt întrebaţi de ce protestează: "Pentru un statut moral şi financiar mai bun. Nu suntem plătiţi după munca depusă, iar presa e de vină pentru modul în care am ajuns să fim trataţi. Dacă mai stăm, o facem pentru pacienţi", spune cu furie o femeie trecută de 40 de ani, care poartă pe mână banderola greviştilor din Spitalul Universitar din Bucureşti.

"Pregătim gherila"

Medicul Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", e printre puţinii care a rezistat până la ora 10.00 în faţa spitalului. E mulţumit că a strâns semnături de la 75% din medici. "Vom începe rezistenţa de gherilă. Nu vă pot da detalii", spune misterios medicul.

Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas, are un ton mai blând. "Luăm în calcul amânarea grevei generale de joi. Am stabilit cu domnul ministru Nicolăescu să avem două întâlniri miercuri, una pe semnarea contractului colectiv de muncă, iar alta pe alte revendicări (6% din PIB pentru Sănătate, deblocarea a 1.230 de posturi, mărirea salarială). În funcţie de rezultatul acestor întâlniri, vom şti ce avem de făcut în continuare".

Protest deturnat

Printe asistentele şi medicii protestatari de la Spitalul Universitar s-a strecurat şi o pacientă. E bolnavă de cancer şi se plânge că a fost trimisă să îşi cumpere medicamente. "Sunt la a patra cură de citostatice. Am primit reţetă să cumpăr medicamente", spune Georgiana Micu. Managerul spitalului, Cătălin Cârstoiu, are altă variantă. "Toată cura de citostatice i-a fost plătită de spital. A fost externată la cerere, are nevoie de anticoagulante pentru care i s-a dat reţetă. Dacă rămânea în spital, le-ar fi primit gratis.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro