Norme Coca 2023 - 2024

Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' avertizează că va solicita Comisiei UE deschiderea procedurii de infringement pentru netranspunerea în mod adecvat a legislaţiei UE privind timpul de muncă al medicilor în România, dacă solicitările făcute Ministerului Sănătăţii în acest sens nu sunt rezolvate în două săptămâni.

'În conformitate cu prevederile Directivei 2003/88/EC şi cu interpretările date de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene gărzile efectuate de medici trebuie considerate timp de lucru. Totodată, Directiva limitează la maxim 48 de ore de muncă/săptămână timpul de lucru aferent unui contract individual de muncă. În baza principiului supremaţiei dreptului UE, aceste prevederi sunt aplicabile şi medicilor din ţara noastră', se arată în comunicat.

Potrivit Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară', în România gărzile medicilor nu sunt considerate timp de lucru iar medicii pot fi obligaţi să lucreze un număr nedefinit de ore/săptămână, respectiv lunar, în funcţie de decizia unităţii, nerespectarea acestei decizii fiind sancţionată ca abatere disciplinară, scrie Agerpres.

Federaţia avertizează că, având în vedere intervenţiile repetate pe care le-a făcut pe lângă Ministerul Sănătăţii pe această temă şi 'indiferenţa faţă de aceste probleme manifestată de guvernanţi, solicitările de acordare a drepturilor cuvenite medicilor au un caracter ultimativ, nerezolvarea lor în maximum două săptămâni determinând lansarea acţiunilor în instanţă la nivel naţional, pentru toţi membrii de sindicat, invocând principiul efectului direct al Directivei'.

'Totodată, vom solicita Comisiei UE deschiderea procedurii de infringement pentru netranspunerea în mod adecvat a legislaţiei UE privind timpul de muncă, respectiv Directiva 2003/88/EC', se arată în comunicat.

Conform studiilor efectuate, media orelor de lucru ale unui medic, aferente unui contract individual de muncă, este echivalentul a 64 ore/săptămână, fiind numeroase cazurile în care se ajunge la echivalentul a peste 80 de ore/săptămână. Potrivit Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară', medicii constituie singura categorie profesională pentru care nu există o limită a obligaţiei în ceea ce priveşte timpul de lucru săptămânal, respectiv lunar.

'Această situaţie ilegală are două consecinţe extrem de grave asupra medicilor aflaţi în această situaţie: medicii nu beneficiază de drepturile legale aferente timpului de lucru pentru gărzile efectuate. Totodată, medicii sunt în mod practic în situaţia muncii forţate, fiind obligaţi să lucreze cu mult peste limita legală a timpului normal de lucru, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare', se mai arată în comunicat.

Raportul specialiştilor în drept ai organizaţiei subliniază faptul că reclasificarea tuturor contractelor individuale de muncă ale medicilor care efectuează gărzi, în sensul includerii în programul normal de muncă (extins de facto), înseamnă recunoaşterea unor drepturi pentru această categorie de salariaţi, membri ai sindicatelor federaţiei, aferente orelor de gardă.

Printre acestea se numără dreptul la beneficiul suplimentar de cel puţin 75% pentru depăşirea timpului legal de muncă (aplicabil în situaţiile în care sporul actual este sub 75%) - echivalentul plăţii pentru orele suplimentare, dreptul la sporul de noapte de 25% pentru orele din gardă lucrate în timpul nopţii, precum şi dreptul la toate sporurile aferente locului de muncă (în medie de 30%).

Suplimentar, medicii au dreptul la stabilirea unei limite maxime a numărului de ore pe săptămână pe care sunt obligaţi să le efectueze (echivalentul a 48 de ore), fiind obligatoriu acordul lor pentru tot ceea ce depăşeşte această limită.

Conform estimărilor experţilor în resurse umane ai organizaţiei, beneficiile materiale anuale la care au dreptul medicii în urma acestui demers juridic, calculate la salariul unui medic primar sunt: sporul pentru depăşirea timpului legal de muncă (calculat la nivelul unei creşteri de la 25% la 75% - deci cu 50% pentru o medie lunară de trei gărzi, respectiv 60 ore/lună) = 5.136 lei, precum şi sporul de 25% pentru orele efectuate în timpul nopţii = 593 lei (spitale clinice şi asimilate), respectiv 1.186 lei.

La acestea se adaugă şi sporurile aferente locului de muncă (calculat la o medie de 30%)= 3.072 lei. Astfel, totalul beneficiilor anuale suplimentare la care au dreptul medicii în aceste condiţii este de 8.801 lei, ceea ce înseamnă o sumă totală de 26.403 lei în situaţia recuperării sumelor în instanţă pe ultimii trei ani.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro