Norme Coca 2023 - 2024

Stiti cumva cati bani ati dat pana acum la Casa de Asigurari de Sanatate? In 20, 30 sau 50 de ani? V-as sfatui sa nu calculati, pentru ca s-ar putea sa intrati in stare de soc. Sumele sunt incredibil de mari!

V-a spus cineva cum au fost gestionati banii vostri? Adica sa va trimita acasa un plic, macar la zece ani, din care sa reiasa unde si pe ce s-au dus? Ce ar fi fost atat de greu sa zica mai cotizantule cinstit, tu dai banul ca altfel te leaga legea, dar hai sa afli si tu ca doar ai muncit pentru sumele alea, cate am facut noi pentru sistemul medical.

Postasul n-a adus asa ceva.

In schimb, presa ne-a tot bombardat cu lipsurile din spitale, cu pacienti care in pijamale si papuci ieseau la farmacii trimisi pentru a-si cumpara medicamente, cu spagi, cu gandaci aflati in vacanta care circulau prin paturile bolnavilor.

Ne-am obisnuit cu aceasta stare de lucruri, ne-am zis ce sa-i faci, suntem saraci, nivelul de trai scazut, iar PIB-ul sta internat de mult timp, pentru ca ar fi vlaguit si nu-i da nimeni o reteta care sa-l faca bine. Deci, ne carpim, acesta-i destinul nostru si decat sa ne puna sa platim mai mult la Casa, mai bine mergem pe burta…

Dar! Daca eu imi tin o parte din venituri la o banca si tot vad ca ies pe usa ei mascati cu pistoale si saci cu bani, ce fac? Ma duc sa-mi retrag economiile, ca daca nu fac asta ma omoara nevasta, iar prietenii s-ar uita cu mila la mine, ba, dar prost mai esti!

Pai situatia nu este aceeasi? De ce sunt eu obligat sa dau bani pentru sanatatea mea, unei institutii unde milioane de euro se duc pe apa sambetei, indiferent cum, ca-i vorba de retete false, ca-i vorba de medicamente luate la preturi prea mari sau ca pe aparatura se da mai mult decat o spune bunul simt.

Domnilor, radeti tot, vedeti cine sunt vinovatii, luati-o de la zero! Cereti-le scuze cotizantilor si convingeti-i ca totul va fi in regula. Sistemul medical actual nu genereaza incredere, iar imaginea lui va fi cu greu refacuta si spun acest lucru cu mult regret, pentru ca nu tot corpul medicilor este vinovat de starea actuala. Dar, cei multi au intrat in umbra celor mai putini, care s-au transformat in capusele bugetului statului, capuse care au crescut in dimensiuni dar greu mai plesnesc…

Colegiul medicilor spune ca mafie este un cuvant prea greu pentru sifonarile unor sume importante, ministerul da vina pe sistem. Ne zice ca atunci cand vor intra in functiune dosarul electronic al pacientului si cardul national de sanatate, fraudele nu vor mai exista.

Serios? Lasam persoanele dubioase pe functii, gata oricand sa ia din medicamentele bolnavilor si le punem mai multe lacate la usi? Adica noi vom fi controlati… electronic, iar managerii banilor nostri vor beneficia de aceleasi controale care nu au descoperit, ani in sir, fel de fel de matrapazlacuri?

Va este teama domnilor, sa intrati cu bisturiul acolo unde trebuie, sau va purtati cu manusi pentru ca ar insemna sa pice prea multi?

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro