TIMISOARA. Durata vietii si starea de sanatate sunt determinate, conform medicilor, de o multitudine de factori, printre care, evident, si calitatea traiului de zi cu zi. Ei au constatat ca persoanele trecute de 65 de ani care pleaca din Timisoara sau din oricare alt oras al Romaniei in Elvetia isi prelungesc speranta de viata cu aproximativ 8 ani. Asta, in principal, datorita faptului ca preiau obiceiurile sanatoase ale celor din jur si devin astfel si ei mai sanatosi.

Din punct de vedere al specialistilor in sanatate, un domeniu in care Romania este deficitara este preventia. Teoretic, oamenii ar trebui sa treaca periodic pe la medicul de familie pentru a-si verifica starea de sanatate, sa-si faca analizele chiar si atunci cand nu-i doare nimic si sa adopte, tot preventiv, un stil de viata sanatos. In caz contrar, exista o gramada de boli care, chiar daca nu au simptome ingrijoratoare chiar de la inceput, pot duce la complicatii severe sau chiar deces.

Printre acestea se numara si fibrilatia atriala. Aceasta tulburare de ritm cardiac creste de cinci ori riscul de accident vascular cerebral si cu 70% riscul de mortalitate.  Printre primele simptome se numara palpitatiile, pulsul neregulat, senzatia de lipsa de aer, oboseala, ameteala sau durerile toratice.

Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Protecta Pacientilor au demarat campania “Parcurile Inimilor” pentru informarea si educarea cu privire la fibrilatia atriala.

“Am inceput cu fibrilatia atriala pentru ca este o boala silentioasa, forate multi dintre pacienti nu stiu ca au aceasta boala care se datoreaza multor factori. Oricum aceasta afectiune este generatoare de alte afectiuni grave, dintre care, pe primul loc se afla accidentul vascular cerebral care ridica o mare problema  legata de costurile sociale si de imobilitatea pacientului. De aceea, a merge pe educatie pentru sanatate si pe aceasta patologie este un lucru bun, care ar putea deschide un drum in elaborarea proiectelor si programelor de educatie pentru sanatate” a spus Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

In acest context, specialistii atrag atentia asupra importantei implicarii medicilor de familie.

” Prin frecventarea medicului de familie se reuseste o preventie mult mai utila pentru bolnav si mult mai economica pentru spitale. Bolnavul, mergand la medicul de familie, este imediat indrumat in functie de simptomatologie si investigatiile recomandate de acesta. Un bolnav care are ameteala, cefalee, stare generala alterata, toate acestea concura la posibilitatea apartiei unui accident vascular cerebral . In aceste conditii, medicul de familie care este extrem de important pentru ca indruma bolnavul exact acolo unde trebuie”, considera Horia Vermesan, director Directia de Sanatate Publica Timis.

Iar cardiologii confirma importanta preventiei. In plus, ei considera ca problemele cardiovasculare tin in proportie de o treime de PIB-ul tarii in care traim – pentru cu un nivel de trai ridicat implica si o mai buna informare si educatie a cetatenilor – o alta treime tine de medici , iar cea de-a treia de mediul in care traim. Tocmai de aceea, un timisorean plecat in Elvetia, spun ei, are sanse sa traiasca cu 8 ani mai mult.

“De la alimentatia sanatoasa la controlul medical periodic, toate au nevoie de continuitate. Sustinerea oricarui proiect trebuie sa fie asigurata pe termen lung. Trebuie sa informam pacientii, sa-i facem sa constientizeze ceea ce este bine pentru ei, iar asta tine si de comunitatea locala. Noi trebuie sa le facilitam alegerea caii sanatoasa. Iar asta este o problema reala, pentru ca vorbim despre mancare sanatoasa, dar fructele si legumele sunt mai scumpe decat majoritatea alimentelor cu grasimi, care mai sunt si satioase. Vorbim despre miscare, dar pana nu demult era sport extrem sa mergi cu bicicleta prin Timisoara, acum e din ce in ce mai bine … Stim ca fumatul face rau, dar in continuare fumatul in spatii publice se practica”, a explicat prof. dr. Dan Gaita de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

In cadrul campaniei “Parcurile Inimilor Fericite“, la Timisoara, pana duminica, in Parcul Rozelor au loc consultatii cardiologice gratuite, incluzand o electrocardiograma, maurarea tensiunii arteriale si a plusului.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro