Dosarul electronic e pe ultima sută de metri: pe lângă faptul că au posibilitatea să verifi ce ce rețete sau analize au fost prescrise pe numele lor, românii pot să-și scrie informații legate de alergii, transfuzii de sânge sau resuscitare în caz de urgență. 

Softurile din circa 70 de spitale, din totalul de peste 400, au fost actualizate, iar o parte dintre medicii de familie au fost instruiți cum să completeze datele pacienților. Însă, odată dosarul electronic inițializat de un medic, românii pot intra singuri în el, folosindu-se de CNP, ca să își completeze date suplimentare precum bolile cronice pe care le au, dacă vor să fie sau nu resuscitați în cazul în care ajung într-o situație critică sau dacă vor să li se facă transfuzii de sânge.

Până la finalul anului, foarte probabil, vom avea și card de asigurat, promit reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar accesarea dosarului se va face prin card.„Ini țializarea dosarului poate fi făcută fie la internarea în spital, fie la externare. Asta nu se întâmplă fără să se vadă un diagnostic raportat sau o prescripție. Și medicul de familie poate completa în dosar date, dar și pacientul”, explică dr. Marius Filip, reprezentant al CNAS, care participă în aceste zile la întâlniri cu medicii și angajați ai caselor de asigurări din mai multe județe ale țării pe acest subiect.

Probe în 70 de spitale

Medicii nu se declară tocmai pregătiți să participe la această nouă etapă de informatizare. „Am primit un mesaj cu noua versiune de SIUI că se pot introduce date în dosarul electronic. Sunt o mulțime de date de introdus, este un proces laborios, sper să nu ne pună să completăm și toate vaccinările bebelușilor, pentru asta există o raportare separată în registrul național de vaccinări”, comentează medicul de familie Călin Ciubotaru din București. În privința spitalelor, lucrurile nu sunt mai clare. La Timișoara, spre exemplu, la două din cele trei spitale implicate în faza pilot a proiectului, oficialii nu știu prea multe.

Managerul Spitalului pentru Copii „Luis Țurcanu”, Ovidiu Adam, nu crede „că e vorba de spitalul nostru”. Nici la Spitalul Județean Timișoara lucrurile nu stau altfel. „Cei de la IT nu știu nimic. Probabil că programul va fi derulat prin Casa de Sănătate”, a declarat Dan Ilincariu. Singurii mai în temă sunt reprezentanții Spitalului Municipal. Aici sistemul a fost probat și, potrivit managerului Octavian Mazilu, merge strună. (A contribuit Georgeta Petrovici)

Ce date sunt obligatorii

Medicul sau pacientul trebuie să noteze în format electronic date care se referă la alergii și intoleranțe, la eventuale proteze sau dispozitive interne (gen stent), pe care le are pacientul, sau transplanturi. De asemenea, apar atenționări despre boli transmisibile, cronice sau hematologice.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro