Norme Coca 2023 - 2024

Obligat de o directivă europeană, Ministerul Sănătații se face că dă dreptul românilor să se trateze în alte țări membre ale Uniunii Europene.

Legea, venită cu șase luni mai târziu decât termenul limită, a fost completată recent de norme: în fapt, un ghid care te face să o lași baltă înainte de a începe, în care nu apar niciun fel de schimbări față de variantă inițială, aflată în dezbatere publică, deși au fost cerute. „România va transpune Directiva Europeană 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor astfel încât români asiguraţi se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene”. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua să deruleze politici de investiţii şi dezvoltare, astfel încât asiguraţii din România să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeană. De asemenea şi pacienţii din Uniunea Europeană se vor putea trata în România”, se laudă pompos pe site-ul www.ms.ro, ministrul Nicolae Bănicioiu, care a dus comunicarea cu presa pe noi culmi: nimeni nu mai răspunde la nicio solicitare/întrebare. Apare doar, din când în când, câte un „comunicat de bine”.

În plus, românii nu au voie să ceară din afara țării nici medicamente pentru care este nevoie de aprobarea unor comisii speciale din cadrul CNAS (cum sunt cele pentru anumite forme de cancer sau hepatite), decât dacă au la mână această autorizare prealabilă.

Nici restul bolilor nu sunt mai simplu de rambursat: pacientul plătește din buzunar totul, dar riscul să nu primească banii pe care îi plătește sistemul de asigurări din România pentru serviciul primit în afara țării rămâne foarte mare, dacă e să ne luăm după dosarul stufos pe care îl are de depus un pacient.

Oamenii de la Bruxelles care au pus la punct directiva ne oferă însă o speranță: dacă vor fi mai multe cazuri în care românilor li se refuză dreptul la rambursarea cheltuielilor, Comisia Europeană va interveni și va sancționa România. E probabil singura șansă ca legea să fie schimbată și în interesul plătitorului de asigurări de sănătate român.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro