Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, consideră că situaţia privind lista medicamentelor compensate şi gratuite este una "dezamăgitoare" întrucât, după o primă etapă de evaluare a medicamentelor, au fost avizate favorabil "doar 10 dosare din 160 câte au fost depuse".
"Situaţia este dezamăgitoare atât pentru pacienţi, cât şi pentru producătorii de medicamente. După o primă etapă de evaluare a medicamentelor, a dosarelor care au fost depuse, doar 10 dosare să fie avizate favorabil din 160 considerăm că este mult prea puţin. Faptul că este necesară o reanalizare a metodologiei după care au fost evaluate este îmbucurător, dar sunt o serie întreagă de elemente care trebuie să fie luate în considerare pentru ca să putem să avem o analizare justă şi corectă a dosarelor care sunt depuse", a spus Zaharescu.
El şi-a manifestat speranţa ca legislaţia referitoare la acordurile cost-volum să fie finalizată într-un interval de timp "acceptabil" astfel încât pacienţii să poată avea la dispoziţie "măcar la începutul anului viitor" medicamentele de care au nevoie.
"Sperăm ca legislaţia referitoare la acordurile cost-volum să fie finalizată într-un interval de timp acceptabil în aşa fel încât măcar la începutul anului viitor să putem să punem la dispoziţia pacienţilor medicamentele de care au atâta nevoie. Suntem în octombrie şi încă nu avem legislaţia pe acordurile cost-volum", a spus Dan Zaharescu.
În opinia sa, încheierea unor acorduri cost-volum nu este un proces care să poată să fie derulat în două sau trei zile, fiind necesare aprobări la nivelul companiilor. "Procesul este unul mult mai îndelungat şi trebuie să fim realişti din acest punct de vedere", a atenţionat reprezentantul ARPIM
Sursa: Agerpres